Annons
Vidare till ltz.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Mats Svensson tror stenhårt på sina drömstugor

Bruna fula klossar, rena Stalag 13. Omdömena är inte nådiga om de 20 drömstugorna som växer fram på Åre strand. Men Mats Svensson låter sig inte nedslås.

Han tror stenhårt på slutsålt redan innan vintern är slut.

Nyligen skrev Dagens Industri om avhoppen från gotländska entreprenören Pigge Werkelins projekt Drömstugan. Tre viktiga investerare hade sålt sina aktier och Werkelin ägde nu 95 procent av företaget. VD:n hade slutat i förtid och Werkelin satt åter på den posten.

Två av investerarna var Åreprofilerna Mats Svensson och Tomas Karlsson. LT har tidigare berättat hur Svensson istället satsat på att bli kund till Werkelin och bygga egna drömstugor i Åre tillsammans med de finska ägarna i Holiday Club.

På Åre strand byggs nu stugorna i snabb takt, två i veckan. Redan står 14 mörkbruna drömstugor på plats, tätt intill varandra. De ska bli 20 totalt i år. Fler etapper kommer senare, i den takt marknaden tillåter. Maxantalet stugor som ryms på stranden är 56.

Priset för en stuga är 1,8 miljoner kronor.

Det kan låta dyrt för ett boende som ”vanligt folk” ska ha råd med. Men enligt Svenssons kalkyler blir månadskostnaden i slutändan så låg som 500 till 1000 kronor. Om man räknar med en uthyrningsintäkt på 70 000 kronor om år.

Mats Svensson är medveten om den negativa kritiken, att stugorna är murrigt bruna och står för tätt, men låter sig inte nedslås.

– Det är som de flesta produkter, de är inte för alla, säger han när har tar LT runt på visning.

Det är bara fem meter mellan stugorna, och det är ingen slump. Med Åres höga markpriser måste stugorna vara små och ligga tätt, annars skulle priset gå upp.

Svensson ser det som ett sätt att få in nya målgrupper, sådana som inte haft råd att köpa boende i Åre tidigare.

– Jag tror det är en stor fördel att bredda målgruppen. Många har inte råd med 4-5 miljoner kronor för ett fritidshus, säger han.

Försäljningen går bra, säger han. Hittills har 13 stugor bokats. Det betyder att intresserade köpare har betalat 25 000 kronor i ett första steg. I steg två betalar de ytterligare 75 000 kronor och då är avtalet bindande, det går inte längre avbryta affären. Därefter betalas resten av pengarna vid tillträdet.

Han tror säkert att några bokningar försvinner på vägen, men är lika säker på att nya kommer till.

– Jag tror alla 20 är sålda innan vintern är slut, säger han.

Det är, säger Svensson, precis som vilken bostadsrättsförening som helst. Med den skillnaden att du här förbinder dig att hyra ut när du inte är där och att du inte kan ändra något i stugan, som kommer komplett möblerad och inredd.

• Så varför lämnade ni Werkelins bolag?

– Vi hade en annan syn på hur affärsidén skulle utvecklas, svarar Svensson.

Werkelin ville mer agera som konsult på campingar mot provision medan Svensson hellre ville sköta projekten själv och bygga egna drömstugor, enligt modellen på Åre strand.

– Det innebär högre risk men också större vinst, säger Svensson.