Annons
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Mats-Olov frias från alla anklagelser

Polisen kom till hans gård och lastade in alla hans höns i polisbilen. Efter den dagen har inget varit sig likt för Mats-Olov Sparrman från Nysved i Orrviken.

– Jag har mått så fruktansvärt dåligt av den här historien, säger han.

Annons

En vacker försommarlördag för ett och ett halvt år sedan, rullade en polisbil in på Mats-Olovs Sparmans gård i Nysved, utanför Orrviken. De två poliserna i bilen berättade att det kommit in en polisanmälan om hur Mats-Olov skötte sina höns och att de nu ville göra en kontroll.

– Det var märkligt. Jag tyckte att mina höns hade det bra, men tydligen hade någon i min närhet en annan uppfattning, berättar Mats-Olov Sparrman.

De två poliserna från Östersund gick omkring och tittade men sa inte mycket. Efter ett tag så åkte de igen och då trodde Mats-Olov att saken var utagerad.

Dagen efter var det pingsdagen och då kom det två patruller in på Mats-Olovs gård i varsin polisbil.

– Nu kändes det allvarligare och poliserna berättade att de kommit för att tvångsomhänderta mina 19 höns. De stoppade in hönsen i den ena polisbilen och drog sedan vidare. Vart fick jag inte veta, berättar han.

Sedan den dagen har inget varit sig likt för Mats-Olov Sparrman.

– Jag har mått så otroligt dåligt av att blivit utpekad som djurplågare. Jag har förstått att det har gått rykten på byn och i trakterna häromkring. En sådan här sak sprids snabbt mellan byarna, säger han.

Efter någon vecka fick Mats-Olov reda på var hans höns hade hamnat och han åkte då till den aktuella gården för att hälsa på dem.

– Det var också en konstig känsla att stå och titta på mina höns som jag tydligen inte klarade av att sköta hemma.

Efter ytterligare en tid fick Mats-Olov reda på vad han var anklagad för och att det fanns tre åtalspunkter. Punkt ett var att han gett hönorna fel foder.

– Jag har gett dem matrester som man gett hönsen i alla tider. Så gjorde vi hemma hos oss när jag växte upp och så gjorde man i alla gårdarna runtomkring, men nu är det tydligen inte tillåtet längre.

Punkt två var att det var blött i spånet inne hos hönsen.

– Det stämmer inte alls. Lite fuktigt kan jag instämma i, men inte blött.

Punkt tre gällde att hönsen satt i burar.

– Det stämmer inte heller. Hönorna har gått fritt när de inte har varit inne i hönshuset.

Åtalet ledde till rättegång och den var i slutet av februari nu i år.

En vecka efter rättegången kom domen och Mats-Olov Sparrman blev friad på alla de tre åtalspunkterna

– Jag har ju vetat hela tiden att jag inte gjort något fel. Man kan tycka att det finns viktigare saker för rättsväsendet att lägga skattepengar på. Jag satt och räknade en kväll och kom fram till att den här anmälan kostade staten runt 400.000 kronor med advokatkostnader och annat som hör till.

Men Mats-Olov tycker inte att det värsta är att han felaktigt blev av med sina höns. Nej, det är hur hårt det här har tagit på hans psyke.

– Det är många kvällar som jag har suttit här i soffan och grinat och undrat hur det kunde bli så här. Jag bor här ensam på gården med min hund och två katter. Om jag nu inte kan sköta djur, hur kan jag då få behålla dem?

Nu, när du är friad från alla anklagelser, kommer du att skaffa nya höns?

Jag har funderat på det, men min rygg är så dålig så det är nog bäst att jag låter bli.

Mats-Olov tycker också att de som anmälde honom skulle ha så mycket kurage att de kunde be honom om ursäkt.

Trots att Mats-Olovs 19 höns felaktigt omhändertogs av polisen, har han han inte fått någon ersättning för dem.