Annons
Vidare till ltz.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Mats fixar banan till världens största tävling

På lördag paddlar, springer och cyklar drygt 630 deltagare i området runt Åreskutan.
Med det är tävlingen Åre extreme challenge störst i världen.
– Jag tror att det är de vackra omgivningarna som drar. Sedan är det en jämn bana. Tuff i alla tre moment, säger Mats Skott, arrangör.

Länstidningen träffar Mats Skott i skogarna vid Östertorpen på Åreskutans baksidan.

Han är i full färd med att snitsla den 31 kilometer långa cykelbanan som går från Huså till Åre genom fjällterräng, skog och över ett par myrar.

– Det är runt 700 höjdmeter på cykelbanan så den är rätt tuff, säger han.

Åre Extreme Challenge arrangeras på lördag för 18:e gången.

– Första året var det väl runt 20 som tog sig runt banan. Nu är det över 630 anmälda. Vilket gör tävlingen till den största i världen om man räknar till deltagare, säger Mats Skott.

För eliten börjar tävlingen med 25 kilometers kajakpaddling från Tännforsen till Åre. Sedan fortsätter det med löpning från Åre torg upp till Åreskutan och ner till Huså för att sedan avslutas med cyklingen.

Vad är det som lockar aktiva till tävlingen här i Åre?

– Jag tror att det är de vackra omgivningarna som drar. Sedan är det en jämn bana. Tuff i alla tre moment. Det är inte så att man får vila på någon av de tre sträckorna.

Något eget tävlande hinner inte Mats Skott med. Han kommer att ha fullt upp med att få tävlingen att flyta på.

– Vi har 70 funktionärer som ställer upp. De behövs för att tävlingen ska kunna genomföras säkert. De är otroligt värdefulla, hyllar Mats Skott.

På kvällen avslutar deltagarna i TV4 arena i Åre med middag och konsert med Thomas DiLeva.