Annons
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Matrester går upp i rök

Östersunds kommun tvingas framöver att elda upp en del av invånarnas utsorterade matavfall.

Annons

I början av 2014 stod det klart att Skellefteå kommun under ett antal månader skulle ta hand om det matavfall som invånarna i Östersunds kommun sorterar ut. Tidigare har kommunen komposterat soporna men från och med årsskiftet blev den typen av hantering olaglig.

Kommunen valde då att skicka matavfallet för biogasproduktion i Skellefteå. Men anläggningen i Skellefteå har drabbats av problem och kommer under ett antal veckor inte att kunna ta emot vårt avfall, låter Östersunds renhållningschef meddela.

En lösning är att i stället skicka matavfallet till en biogasanläggning i Uppsala men den har inte kapacitet att ta emot alla sopor som produceras i Östersunds kommun.

Det lämnar kommunen med ett alternativ.

– Då återstår bara att skicka resten till förbränning i kraftvärmeverket i Sundsvall där det blir till värme och el. Jag hoppas naturligtvis att Skellefteå kommer igång snart och då kan vi leverera till bägge anläggningarna. Men under våren kommer en del av matavfallet att gå till förbränning, säger Ola Skarin.

Från och med maj månad räknar Ola Skarin med att Östersunds kommun återigen kan kompostera sopor på Gräfsåsen men med en annan teknik än tidigare.