Annons
Vidare till ltz.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Matrester får inte komposteras

Matavfallet i Östersund skickas till Sundsvall och bränns upp. Eller till Skellefteå och blir gas.

– Fortsätter vi att strängkompostera åtalas vi för miljöbrott.

Det säger Ola Skaring, renhållningschef på Östersunds kommun. Kommunens tillstånd att behandla vårt sorterade matavfall i Gräfsåsen gick nämligen ut precis när Jan Malmsjö tog till orda och reciterade Tennysons Nyårsklockan natten mot onsdagen.

Någon lösning på hur Östersundarnas skinksvål, gamla köttbullar och potatisskal ska processas är i nuläget inte helt klart.

– Om vi fortsätter med öppen strängkompostering som vi gör i dag, bryter vi mot tillståndet och då blir det åtal och böter, säger Ola Skarin.

Han erkänner att kommunen inte har haft tillräckligt god framförhållning för att lösa problemet. Den öppna strängkomposteringen anses nämligen inte vara en bra metod att behandla vårt avfall.

– Eftersom vi ännu inte vet när vi får tillgång till en biogasanläggning, vare sig lokalt eller regionalt, så har vi fått tillstånd att fortsätta med något som kallas täckt strängkompostering.

Fast det stora bekymret är att maskinen som krävs för denna process, inte levereras till Östersund förrän i april.

– Då uppstår det ett glapp på fyra månader. Jag hade hoppats på att vi hade kunnat få köra öppen strängkompostering till dess, men det får vi inte.

– Därför är vårt alternativ att köra bort komposten.

Just nu finns två alternativ – eller tre:

Skicka vår kastade mat till Sundsvall där den bränns upp.

Skicka vår kastade mat till Sundsvall där den bränns upp.

Låta Skellefteå kommun, som är vår närmaste biogasanläggning, ta hand om komposten.

Låta Skellefteå kommun, som är vår närmaste biogasanläggning, ta hand om komposten.

Köra matavfallet till en biogasanläggning i Verdal i Norge.

Köra matavfallet till en biogasanläggning i Verdal i Norge.

Det sistnämnda kan dock medföra bekymmer då det dels ligger i ett annat land med andra regler och dels gör el av gasen, inte fordonsgas, vilket strider mot Östersunds kommuns biogasstrategi.

– På tisdagen den sjunde när alla är tillbaka på kontoret, ska vi ha klart med hur vi gör.

Samtidigt påpekar Skarin att det handlar om en tillfällig lösning för enbart matavfallet i några månader.

– Det viktigaste är att vi kan behålla vårt förtroende att matavfallet gör nytta. Under de här fyra månaderna kan man ju ifrågasätta det naturligtvis.

– En del kommer att säga, "Vad var det jag sa, kompostering och sortering är inte så viktigt", men matavfall är bara en fraktion av många fraktioner inom renhållningen. Vi ska fortsätta sortera papper, metall, glas och tidningar. Det är alltså inte frågan om att hela systemet har havererat.