Annons
Vidare till ltz.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Matrester, en riktig sopa för kommunen

Plus minus noll i koldioxidutsläpp och en fördyring på 700 000 kronor.

Östersundsbornas matrester ser ut att bli en riktig sop(p)a för kommunen.

När en kommun vill göra sig av med sopor, som kompostavfall, kostar det mer än vad det smakar. Det har Östersunds kommun fått lära sig.

Länstidningen har tidigare berättat att vårt matavfall inte längre får behandlas som det tidigare gjorts och att kommunen måste köpa in en maskin för att behandla det på ett nytt sätt. Den maskinen levereras dock inte förrän i april.

Under onsdagen godkände i alla fall finansutskottet att maskinen, en kompostvändare, får köpas in för 3,4 miljoner kronor. Men historien slutar inte här.

Under de nästkommande månaderna lutar det mot att Skellefteå kommun kommer att få Östersundsbornas matrester för att göra biogas av det. Det på grund av att Östersund kommun inte ha någonstans att göra sig av med matresterna fram tills maskinen anländer.

Men det här alternativet är inte gratis.

– Det är ingen som får betalt för sina sopor, man får betala för att lämna avfall, vi får betala, säger Ola Skarin, renhållningschef på Östersunds kommun.

Mellan 500 000 och 700 000 kronor kommer kommunen att betala under de här månaderna får att bli av med våra sopor. Det är kostnad för transport och behandling av komposten som kostar.

Men det här låter ju som en riktig soppa. Vore det inte bättre att bränna upp allt?

– Trovärdighetsmässigt ser det kanske inte så bra ut att folk ska fortsätta sortera ut matavfall när det blir så här. Men förhoppningen är att vårt matavfall inom en snar framtid ska bli biogas. Det här är bara en tillfällig lösning.

Tillfällig lösning säger du, men det låter ju som att mycket kan gå fel.

– Nej det tror jag inte. Det enda skulle väl vara att fabriken som ska leverera maskinen inte gör det i tid.

Ett definitivt klartecken att Skellefteå vill ta emot våra sopor väntas komma den här veckan.