Annons
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Matkassen har fått sitt pris

Den är omstridd men den behövs, anser PRO.

Innehållet i en vanlig matkasse har fått sitt pris.

Annons

Kanske såg du dem, den 17 oktober. Till synes vanliga personer som var på jakt efter matvaror i den lokala butiken. Men skenet kan bedra. Runt om i hela Sverige var just den här dagen 2000 medlemmar från PRO på jakt efter den billigaste matkassen en pensionär kan få. För prisskillnader finns det, även bland butikerna på orten där du bor.

– Det här gör oss mer prismedvetna och sätter även lite press på butikerna, säger Barbro Höckert, konsumentansvarig vid PRO Östersund.

33 matbutiker runt om i hela länet har deltagit i undersökningen som jämfört priset på 34 olika matvaror som knäckebröd, nötfärs, falukorv, mjölk.

– Den här jämförelsen är för pensionärer, det är varor som pensionärer ofta köper, och kanske inte som tidigare år då blöjor till exempel kunde ingå, säger Barbro.

Årets jämförelse har delats upp i två kategorier av butiker, stormarknader och små mindre butiker. Av stormarknader visar prisjämförelsen att Ica Maxi i Östersund har den billigaste matkassen, 847 kronor. Det är nästan 12 kronor mindre än matkassen som var inhandlad på Coop Forum, 858,80 kronor. Snittpriset på matkassen låg på 852,90.

När det kommer till den andra kategorin, små mindre butiker är det Ica Supermarket i Järpen som har det lägsta priset, 851,80 kronor. På Coop Konsum i Funäsdalen kostar samma matkasse 986,37 kronor.

PRO har tidigare fått kritik för sin matkasse, att prisjämförelsen till exempel inte är korrekt gjord. För organisationen har det betytt att tillvägagångssättet har förändrats, som att butikerna har delats upp i två kategorier.

– Det är ju ingen som har en skottsäker väst. Vi har förtroendevalda som genomför de här undersökningarna. De ska vara tysta tills undersökningen avslöjas. Vi försöker ju göra det här på ett så schyst sätt som det bara går. Men vi är ju bara människor trots allt som gör det här, och vi är ju också lite äldre, säger Barbro Höckert.