Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Matisse för 20 miljoner i Härnösand

En tidig Matisse på Härnösands konsthall. I veckan visades den på Antikrundan, i sommar visas den för konsthallsbesökarna.

Annons

I veckans Antikrundan blir det bekräftat: Verket "Nature morte avec table et des bouteilles" eller "Stilleben med bord och buteljer", som ingår i den Qvistska samlingen och finns på Härnösands konsthall, är en äkta Matisse.

– Vi har egentligen aldrig ifrågasatt att tavlan är äkta, men det är klart att det känns skönt nu när vi fått det bekräftat, säger Maria Oldenmark, konstintendent på Härnösands konsthall, i ett pressmeddelande.

Verket är från 1890-talet då Matisse ännu målade i naturalistisk stil. Det värderas till 20 miljoner kronor och är det dyraste föremål som funnits med i Antikrundan. Den Qvistska samlingen omfattar cirka 500 föremål och skänktes till Härnösands stad på 60-talet av syskonparet Nils och Elna Qvist. I samlingen finns också verk av Pablo Picasso, Marc Chagall, Maurice de Vlaminck, Maurice Utrillo, Einar Jolin och Ernst Josephson. En större del av samlingen, inklusive Matisse-tavlan, kommer att visas i konsthallens sommarutställning.

(LT)