Annons
Vidare till ltz.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Matisse för 20 miljoner i Härnösand

En tidig Matisse på Härnösands konsthall. I veckan visades den på Antikrundan, i sommar visas den för konsthallsbesökarna.

I veckans Antikrundan blir det bekräftat: Verket "Nature morte avec table et des bouteilles" eller "Stilleben med bord och buteljer", som ingår i den Qvistska samlingen och finns på Härnösands konsthall, är en äkta Matisse.

– Vi har egentligen aldrig ifrågasatt att tavlan är äkta, men det är klart att det känns skönt nu när vi fått det bekräftat, säger Maria Oldenmark, konstintendent på Härnösands konsthall, i ett pressmeddelande.

Verket är från 1890-talet då Matisse ännu målade i naturalistisk stil. Det värderas till 20 miljoner kronor och är det dyraste föremål som funnits med i Antikrundan. Den Qvistska samlingen omfattar cirka 500 föremål och skänktes till Härnösands stad på 60-talet av syskonparet Nils och Elna Qvist. I samlingen finns också verk av Pablo Picasso, Marc Chagall, Maurice de Vlaminck, Maurice Utrillo, Einar Jolin och Ernst Josephson. En större del av samlingen, inklusive Matisse-tavlan, kommer att visas i konsthallens sommarutställning.

(LT)