Annons
Vidare till ltz.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Matig internationell fest

Injera, sogar, tabbouleh och janssons frestelse. Menyn på kvartersfesten i Bispgården var lika världsomspännande som människorna som lagat och åt av den.

Tanken var att människor boende i Bispgården bostäders lägenheter skulle få träffas och lära känna varandra bättre. Bostadsbolaget hyr sedan en tid tillbaka ut en del av sina lägenheter till asylsökande via Migrationsverket.

– Det har varit en del inkörningsproblem och en del gnissel mellan de som bor i våra bostäder, säger Patrik Jonsson, ägare till Bispgårdens bostäder. Vi har gjort det här arrangemanget tillsammans med Migrationsverket för att erbjuda ett enkelt forum för att träffas. Jag tycker att man får förhålla sig till eventuella problem med en storsinthet, det är inte säkert att alla vet hur till exempel en tvättmaskin fungerar, säger Patrik Jonsson.

Buffén som står uppdukad är minst sagt imponerande. Mat från många kulturer tynger bordet. Tyngdpunkten är främst läckerheter från Eritrea, Somalia, Syrien och Palestina då de människor som är Bispgårdens nyaste invånare kommer från dessa länder.

Joseph Mwema är 20 år gammal och studerar på gymnasieprogrammet för vuxna i Bispgården. Han har bott i Ragunda kommun sedan förra sommaren då han kom hit som kvotflykting via UNHCR, som är FN:s organ för flyktingar.

– Jag vill jobba med IT i framtiden, säger Joseph Mwema. Eller så vill jag arbeta med att hjälpa handikappade eftersom jag själv har erfarenhet av det. Det här initiativet är kul, att dela erfarenheter med människor och träffa varandra, säger Joseph Mwema.

Migrationsverkets representant berättar att det i nuläget kommer mellan 2000 och 2500 asylsökande varje vecka till Sverige. Främst är det människor som flyr undan den blodiga konflikten i Syrien som kommer hit.

– Det är svårt för Migrationsverket att få tag på boenden åt alla de som kommer, säger Holger Persson, som är boendeansvarig för Migrationsverket i Bispgården.