Annons
Vidare till ltz.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Maths O aktuell i rättegång om bluffakturor

Avlidne Maths O Sundqvist har spelat en central roll i rättegången mot Norrviddens förre vd Peter Andersson. Den forne vd:n riskerar fängelse för flera fall av grov trolöshet mot huvudman samt grovt osant intygande.

Rättegången inleddes i tisdags efter åtal som väcktes i december då det framkommit att Peter Andersson bland annat ska ha renoverat sin privata villa för 1,8 miljoner kronor och låtit Norrvidden stå för kostnaderna. Enligt Dagbladet ska den förre vd:n ha levt lyxliv på företagets pengar.

Kammaråklagaren Göran Kvist läste under onsdagen upp förhöret med den förre Norrviddenägaren Maths O Sundqvist. Förhöret är enligt Dagbladet ett av åklagarens starkaste kort i bevisningen mot Peter Andersson. I det tidigare förhöret säger Maths O Sundqvist att han inte godkänt dribblande med fakturor och att Peter Anderssons villa aldrig varit tänkt som tjänstebostad, något den förre vd:n ska ha påstått när han fått en byggarbetare att skicka saltade fakturor till Norrvidden. Byggföretagaren jobbade med en av Norrviddens fastigheter i Birsta och har i förhör uppgett att Peter Andersson sagt åt honom att skicka två fakturor på vardera runt 1,5 miljoner kronor.

– Vi blev förvånade. Men Norrvidden är en stor kund och man känner sig pressad att göra som vd:n vill, säger byggföretagaren i förhör enligt Dagbladet.

En faktura ska ha använts för betalning av renoveringen av Peter Anderssons villa. Företagaren har uppgett att han skickat flera andra luftfakturor bland annat på 100 000 kronor och 300 000 kronor till Norrvidden.

– Han sade att hans villa skulle bli tjänstebostad och att Norrviddens ledning godkänt upplägget, säger byggföretagaren.

Under torsdagen argumenterade dock Peter Anderssons försvarsadvokat Ulf Stigare för att rätten ska bortse från förhöret med Maths O Sundqvist. Enligt Dagbladet läste Ulf Stigare upp en rad mål från Europadomstolen under rättegången. Mål där det slås fast att vittnen, som en avliden person, inte håller som bevisning då försvaret inte kan ställa frågor till vittnet. Detta var Göran Kvist medveten om och därför kallade han på onsdagen vittnen som skulle bekräfta Maths O Sundqvist uppgifter skriver Dagbladet. Ett av dessa vittnen var Helen Olausson, tidigare ordförande i Norrvidden. Hon träffade Maths O Sundqvist i april direkt efter att han varit hemma i Peter Anderssons villa.

– Maths O var chockad när han kom därifrån. Han sade att han sagt åt Peter att skaffa en bra advokat, sa hon under rättegången enligt Dagbladet.

Rättegången avslutades på torsdagen och om tre veckor, den 26 september, meddelas domen. I sin slutplädering yrkade Göran Kvist på att Peter Andersson ska dömas skyldig på samtliga sex åtalspunkter och dömas till två års fängelse.