Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Mathias längtan efter VM-guldet är drivkraften

/
  • Foto: Anneli Åsén

15 år i längdskidåkningens tjänst och två kvar till pensionen.
- Det hade jag aldrig kunnat tänka mig är jag började, säger Mathias Fredriksson när maratonkarriären kommer på tal.

Annons
Debuten i världscupsammanhang skedde 1993/94. Och med den stundande säsongen och 2009/2010 som den stora finalen så skulle Mathias segla upp i toppen av den svenska maratonligan.
Det är väl endast Torgny Mogren, som debuterade tio år tidigare än Mathias och avslutade sin karriär år 2000, som kan matcha de siffrorna.
Men visst har det tidigare funnits tillfällen då Mathias funderat över att lägga av.
- Men det har aldrig varit riktigt nära, säger han.
Verkligheten att han och sambon Emma-Helena Nilsson är föräldrar till tvååriga sonen Philip är också något som kan sätta avtryck på en elitidrottsmans hårt inrutade vardag.
- Visst funderar man på det emellanåt. Emma-Helena gör en jätteinsats och ibland kan det kännas som om hon är ensamstående mamma.
Silver och bronsmedaljer finns i prisskåpet. Men det är solklart att längtan efter pricken över i:et är drivkraften som får Mathias att satsa ytterligare ett par säsonger.
- Visst längtar jag efter ett guld i Liberec eller Vancouver. Jag känner mig inte riktigt färdig med det här ännu, säger han rappt.
Försäsongen har flutit på bättre än på många år. Och motivationen är stor.
- Jag är klart nöjd med det jag gjort under sommaren och hösten. Det är ingen spikrak kurva, men generellt känner jag att förutsättningarna är bättre än på länge. Men samtidigt ska man komma ihåg att ingen blir världsmästare i oktober.
VM eller Tour de Ski. Vart lägger du krutet?
- Man behöver inte välja eftersom det är så långt emellan. Jag tror att det går att göra lika bra på båda.
VM i tjeckiska Liberec i februari har ju varit omdiskuterat och Mathias sällar sig till dom som undrar hur det gick till.
- En normal vinter finns det ingen snö där, så det är ungefär som om man skulle arrangera VM i Göteborg. De får nog tillverka snö på natten.
När det gäller hemmaplan så verkar han inte heller helt mätt. Brorsan Thobias åker denna säsong för Axa Sportsclub och i dagarna blev det klart med ytterligare ett namn som ska göra ett stafettlag komplett.
- Tyvärr kan jag inte berätta vem det är i dagsläget. Men så mycket kan jag säga att målsättningen är att ta SM-guld i stafett.

Mer läsning

Annons