Annons
Vidare till ltz.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Material som ska återvinnas eldas upp - skattebetalarna får stå för notan

Östersundsborna är dåliga på att sortera sina sopor. En ny undersökning avslöjar att vi eldar upp en stor del av de sopor som ska återvinnas. Något som kostar skattebetalarna stora pengar helt i onödan.

Varje år undersöker Östersunds kommun hur bra medborgarna är på att sortera de hushållssopor som skickas till Sundsvall för att brännas. Undersökningen kallas för plockanalys där ett urval av våra brännbara sopor gås igenom i minsta detalj.

Men resultatet från årets analys är nedslående. Av de slumpvis utvalda sopor som skickades till analysföretaget så var bara 22 procent rätt sorterade. Resten var förpackningar, tidningar, plast och annat som ska återvinnas och inte skickas till förbränning. Nästan en tredjedel av alla analyserade sopor var matavfall och andra organiska sopor som ska komposteras.

En tillbakablick på de senaste fyra årens analyser visar att Östersundsborna har blivit sämre på att sortera brännbart avfall. Förra året låg andelen brännbara sopor på 39 procent, nästan dubbelt så mycket som i år alltså. År 2007 var andelen matavfall drygt 10 procent men har stadigt ökat till de 32 procent som årets analys visade på.

Renhållningschefen i Östersund, Ola Skarin, säger att han blev mycket överraskad av resultatet.

– Jag blev jäkligt besviken när vi fick de här analysresultaten. Jag hade förväntat mig att det skulle gå åt rätt håll och det här var ju oväntat dåligt.

Varför Östersundsborna har blivit sämre på att sortera brännbara sopor är svårt att säga enligt Ola Skarin och berättar att han är lite tveksam till de svar som analysen gett.

– Det är egentligen ett förvillande resultat. Man kan ju fundera om det är så att slumpen har gjort att det inte har blivit ett representativt urval.

Om det är så att Östersundsborna har blivit sämre på att sortera sina brännbara sopor, vilket ansvar har då kommunen i detta?

– När man får sådana här resultat så tänker man, har vi misslyckats totalt? Men vi tycker att vi jobbar jäkligt bra och har en informatör som jobbar heltid med de här frågorna. Samtidigt är det så att när man vill få folk att förändra sitt beteende så handlar det om att individen själv måste få upp ögonen och tycka att det är viktigt, säger Ola Skarin och fortsätter:

– Kanske är det för billigt att slänga sopor? Många ser kanske inte kopplingen mellan att vi faktiskt får betala för de sopor som vi skickar till förbränning i Sundsvall medan förpackningar och annat är producenternas ansvar och något som man redan har betalat för när man köper sin mjölkliter i affären.

Ett sätt att komma till rätta med felsorterat avfall kan vara den behovsanpassning av sophämtningen som Östersunds kommun håller på att införa för villahushållen. Den som vill ha tömning varannan vecka kommer att få betala mer än tidigare medan den som behöver tömma färre än 16 gånger per år kan minska sina kostnader.