Annons
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

"Maten ska lagas närmare matbordet"

Östersundscentern vill att kommunen öppnar de lokala köken på äldreboendena i Lit och Brunflo samt ser över fler platser där maten skulle kunna lagas närmare matborden.
Under tisdagen besökte landsbygdsminister Eskil Erlandsson Häradsgården i Lit med vallöftet som kan göra att detta blir verklighet.

Annons

För Centerpartiet vill satsa 100 miljoner på att förbättra maten i skolor, förskolor och äldreboenden. Under förutsättning att de får med sig de övriga Allianspartierna förstås.

– Jag tror att jag har framgång i förhandlingarna med de övriga när vi sätter oss i Harpsund, säger Eskil Erlandsson.

Det kan med andra ord börja dofta hemlagad mat på äldreboendena igen, om Centern får som de vill. I dag får de boende på Häradsgården maten från Östersund. Den tas emot och portioneras ut i det lokala köket.

– Vi tycker att staten ska stimulera maten för dem som vill framåt och få närodlade produkter på matbordet, fortsätter Eskil Erlandsson. Men vi ska inte ha någon statlig matsedel.

Att lagen om offentlig upphandling skulle sätta käppar i hjulet för en sådan nationell satsning ser han inte, däremot måste kunskapsnivån höjas hos dem som sköter upphandlingarna inom offentlig sektor.

– Vi ställer krav när vi köper brandbilar och läroböcker, det är alldeles självklart att det ska ställas krav kring maten. Det går att ställa vilka krav man vill, slår han fast. Men fler måste göra det. Fler borde exempelvis ställa krav på färska produkter, skriva in att det inte vill ha fryst kyckling kanske.

– Det enklaste sättet är att dela på upphandlingarna så man inte beställer fisk och kött från samma ställe eller potatis och ris.

Är det här ett sätt för Centern att locka tillbaka väljarna?

– Det är ett sätt för politiken att få den riktiga matfrågan på agendan och eftersom vi är ett gammalt matparti passar frågan som hand i handske för oss. Matfrågan har satts på undantag i alltför många år.

Marita Markusson, enhetschef på Häradsgården menar att maten måste ses som en aktivitet, en social gemenskap där de sitter tillsammans vid bordet. Bor man på ett äldreboende finns det ingen möjlighet att välja mat, men det får de som bor hemma och har hemtjänst.

– I Östersunds kommun är 98 procent av dem som väljer mat från våra olika leverantörer jättenöjda, säger Andreas Karlsson, ändå är 25-30 procent undernärda. Det är något fel någonstans och vi undersöker nu varför.