Annons
Vidare till ltz.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Maten en valfråga

Måltiden och de branscher som omger den, med alltifrån livsmedelsproduktion till restaurangjobb, är mycket viktiga för Sverige. Det borde innebära att också den svenska livsmedelsproduktionen går en gyllene framtid till mötes. Så är det dock inte utan svenska bönder vittnar om att det blir allt svårare att kunna försörja sig på att producera bra mat. Sverige är ett måltidsland i världsklass men för att fortsätta vara det behöver måltiden få det utrymme i debatten den förtjänar. Med bara några dagar kvar till valet är det dags att maten på allvar blir en valfråga.

Sverige har världens strängaste livsmedels- och djurskyddslagstiftning. Den ekologiska matproduktionen växer och ibland är efterfrågan så stor att det ibland kan vara svårt att få tag på exempelvis ekologiskt griskött. Samtidigt ökar importen av billigt, utländskt, kött. Det är inte konstigt. Om man trycker in så många grisar som möjligt i en stor lokal, spänner fast dem i särskilda anordningar och sedan rutinmässigt ger dem antibiotika så både växer de snabbt och blir sällan sjuka. Och köttet blir billigt. Men detta får konsekvenser. Den dåliga djurhållningen och överanvändningen av antibiotika leder till resistens och det är skrämmande att se att vår ovilja att betala vad maten faktiskt kostar riskerar att leda till en global katastrof där en vanlig infektion riskerar att bli dödlig.

För oss är det självklart att vi måste lyfta upp konsekvenserna av den billiga importen av utländsk mat. Vi måste börja prata om vad maten faktiskt kostar och i högre utsträckning vara beredda att betala för vad vi får.

 Om oppositionen vinner valet kommer det att bli svårare för Sveriges lantbrukare och företagare inom restaurangbranschen att klara sin affär. Höjd moms på restaurangmat i kombination med höjda arbetsgivaravgifter för unga kommer att vara dödsstöten, som så många redan har påpekat i den här valrörelsen.

 Mycket har gjorts för den svenska maten de senaste åren. Matlandet Sverige och sänkt moms på restaurangmat är några exempel. Men det får inte stanna här. Satsningarna på den svenska måltiden och restaurangbranschen måste fortsätta. Det svenska matundret måste kunna fortsätta växa. Det är hög tid att maten blir en valfråga.

 

Carl-Jan Granqvist, professor i måltidskunskap, Theresa Flatmo, kock och ägare Grannäset kök och gårdsbutik, Kälarne, Peter J Skogström, ägare Mat o Vin på Stolpaberga, Jeanette Bohman, kock och ägare Skivarps Gästgivaregård, Lisa Lönner Pulkkinen, kock och ägare Husmor Lisa Rök & Kök AB, Vaxholm 

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv artikel