Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Maten blir godare med valfrihet

Maten är viktig. Maten i den offentliga sektorn har alltför länge kännetecknats av smaklösa, näringsfattiga och onyttiga måltider.

Annons

Mat som produceras i storkök och transporteras långa sträckor innan den hamnar på tallriken. Det vill Centerpartiet ändra på.

Måltider inom skola, sjukvård och äldreboende är viktiga beståndsdelar i den svenska välfärden. Frågorna om maten är tillräckligt näringsrik, var råvarorna kommer från och hur har maten producerats är viktiga för både barn, skolelever, äldre, anhöriga och personal.

Centerpartiet har redan underlättat för de äldre att välja mer själva i omsorgen genom den nya lagen om valfrihetssystem (LOV) som ska stimulera konkurrensen. Genom LOV blir valfrihet det självklara sättet att driva äldreomsorg i kommunerna. Det är bra att Östersunds kommun infört valfrihet för de äldre när det gäller att välja mat. De får i dag tre matsedlar att välja mat från, en från kommunens kök och två från privata företag som lagar mat. Sedan införandet den 1 april har Östersunds kommun på bara fyra månader tappat cirka 50 procent i leverans av matlådor till de äldre som får maten hemkörd. Tidigare levererade kommunen cirka 1700 matlådor per vecka till äldre, nu är det cirka 800 matlådor per vecka. Om det är nyhetens behag eller ett uppdämt behov av att själva få välja vad som ska ligga på tallriken återstår att se. Det visar i alla fall att regeringens reform var efterlängtad. För oss är det en självklarhet att de äldre och sjuka som får mat hemkörd ska kunna välja vilken mat de ska äta, precis som alla vi andra gör när vi väljer vilken lunchrestaurang vi ska äta på.

Carina Zetterström (C), oppositionsråd

Östersunds kommun

Inga-Maj Granqvist (C), äldreambassadör för Centerpartiet

Har du något att säga?

Skriv en insändare

Skriv artikel

Har du något att säga?

Skriv en insändare

Skriv artikel