Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Match nr 159

Annons
Mörker, elljus, blött i gräset - och Europacupspel på Lerkendal.
Trots att prognosen berättar om en torsdag i höstrusk är det fest i Trondheim, Rosenborg möter Club Brügge från Belgien i Uefacupens första gruppspelsomgång, grupp G.
Det är så här hösten ska se ut hos våra vänner på andra sidan gränsen. Sedan 1994 är man bortskämd med besök av europeiska storlag, elva år i Champions League, övriga i lillebror Uefacupen.
Kvällens match är Rosenborgs 159:e i Europacupen.
159, sug på den siffran alla ni som suktar efter toppfotboll i vår närhet.
FC Brügge är inget storlag, inte i jämförelse med Juventus, Chelsea, Milan, Bayern München, Inter, Real Madrid och allt vad de nu heter som gästat Lerkendal under de här åren.
Men även den belgiska ligatvåan har sina meriter från Europa; i slutet av 1970-talet var man i final i såväl Uefacupen som Europacupen. Och man går starkt i sin egen liga som har betydligt högre status än vår egen allsvenska, för att nu hugga i med ett jämförande exempel.
På Uefarankingen ligger Brügge på 67:e plats, Rosenborg är 76:a.
Övriga lag i den här gruppen är spanska serieledarna Valencia, franska St Etienne samt hårdsatsande FC Köpenhamn.
Tre lag går sedan vidare till 16-delsfinalerna i februari, 24 från Uefacupens gruppspel (tre lag från åtta grupper) samt treorna från Champions Leagues åtta grupper.
- Och där vill vi gärna vara med, säger Rosenborgs svenske tränare Erik Hamrén.
Erik, precis som alla andra, pekar ut Valencia som en tydlig favorit till gruppsegern. Men sedan, hävdar han, är det väldigt jämnt mellan de fyra övriga lagen.
Rosenborg tvingades, efter ett svagt seriespel förra säsongen, till en väldigt lång väg för att ta sig ut i Europa den här hösten. Åtta matcher har spelats för att ta sig till gruppspelet.
Men man kommer med god form, Rosenborg har nu spelat tio raka utan förlust!
Dessutom;
Erik Hamrén kan mönstra absolut starkaste lag (sånär på nyförvärvet Anthony Annan som inte får delta i den här turneringen), inga skador, inga sjukdomar.
Och hemma på Lerkendal är man ytterst svårflörtade. Av 79 spelade Europacupmatcher på hemmaplan har 41 vunnits, 17 slutat oavgjorda och bara 21 förlorats. Det är siffror som sätter skräck - även hos de allra bästa.
- Det sitter i väggarna, säger Erik Hamrén efter gårdagens träning. Motståndarna kommer hit med respekt.
Stödet från drygt 20 000 trönder på läktaren är heller inte att förakta! Där har gästande lag ytterligare en motståndare att besegra ...
Rosenborgs tränare räknar med att det behövs fem poäng för att vara bland de tre i gruppen som tar sig vidare ("men det kan också räcka med fyra").
Hamrén vet, som alla andra, att det är framförallt på hemmaarenan man skaffar sig poängen i de här sammanhangen. Därför är det nödvändigt att vinna mot Brügge i kväll. Nästa match på Lerkendal (den 27 november) spelas mot Valencia ...
Men å andra sidan; Rosenborg besegrade Valencia så väl hemma som borta (2-0 i båda matcherna) i förra höstens Champions League!
Apropå ingenting; Rosenborgs veteran och lagkapten Roar Strand, 38, spelar i kväll sin 120:e Europacupmatch! Z

Mer läsning

Annons