Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Kanelbullens dag

/
  • Kanelbullens dag firas varje år den 4 oktober, ända sedan 1999. Dagen instiftades av Hembakningsrådet för att de ville fira sitt 40-årsjubileum.

Annons

Riktigt goda kanelbullar ska präglas av extra allt. Större till formatet och mer smör, socker och kryddor. Men på en punkt ska man snåla - tiden i ugnen. Oftast räcker sex minuter.

En god kanelbulle till kaffet den 4 oktober är ett måste. I och för sig passar bullen alla dagar, men just på kanelbullens dag känns den som ett måste. För att få riktigt goda bullar måste man ladda dem med extra smör och kryddor. Stött eller mald kardemumma ger extra god smak, vilket tyvärr ofta glöms bort. Sedan är det bara att snurra ihop dem och placera på en plåt. Just det, snurra. Här ligger knepet som ger bullen ett proffsigt utseende. Skär den kavlade, fyllda och hopvikta degen i tre centimeter breda remsor. Ena änden av remsan hålls fast mot arbetsbänken medan man med den andra handen drar över degstrimlan så den vrider ihop sig likt en korkskruv. Lyft upp den virade degremsan och rulla den runt fingerspetsarna till en bulle. Låter komplicerat, men prova och handgreppen sitter snart som vore du värsta proffset. Receptet kommer från TT Spektra.

Det här behöver du för cirka 30 bullar:

Till grunddegen:

150 g smör

5 dl standardmjölk

1 pkt röd jäst (50 g)

1/2 tsk salt

1 1/2 dl strösocker

ca 1,3 l vetemjöl

Till fyllningen:

1 msk stött kardemumma

2 msk kanel

1 dl strösocker

75 g smör

Till pensling och garnering:

1 ägg

pärlsocker

Så här gör du:

Smält smöret, värm mjölken och blanda till fingervarm degvätska. Smula och lös jästen i en bunke med lite av degvätskan. Därefter tillsätts all vätska, salt, socker och en dryg liter vetemjöl. Arbeta degen smidig, helst i maskin.

När degen släpper degbunkens kanter vid bearbetning är den färdig att jäsas. Ibland kräver det att man tillsätter någon deciliter extra mjöl, men generellt gäller att snåla med mjöl för luftigare bröd. Täck och jäs 30 minuter.

Tippa ut degen på bakbord och arbeta in resterande mjöl. Dela degen i två delar som i tur och ordning kavlas ut till rektanglar. Smöra, strö på socker, kanel och stött kardemumma. Vik degen dubbel på och skär i cirka tre centimeter breda strimlor. Vrid remsorna och sno ihop dem till klassiska kanelbullar. Låt jäsa till dubbel storlek under duk.

Pensla de färdigjästa bullarna med uppvispat ägg och strö över rikligt med pärlsocker. Grädda bullarna mitt i 250 graders ugn cirka 5-6 minuter.

Mer läsning

Annons