Annons
Vidare till ltz.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Mat och logi är tjejernas enda lön

Jämtländsk damfotboll satsar på spelarimport. Se det som ett trendbrott. För även om det fanns utländska lirare både 2012 och 2013, är det som nu pågår en smärre invasion.

I jakten på avancemang i seriesystemet är det framför allt Östersunds DFF och KD/55 som bländats av internationell touch i spelartruppen.

En sextett amerikanska medborgare tränar och spelar redan med ÖDFF. I Krokom finns en spelare från Malawi och en amerikanska. Dessutom är ytterligare tre-fyra collegetjejer från USA på väg så fort de tagit sin examen i maj.

För båda klubbarna är målet att vinna division l norra Svealand och nå damfotbollens Elitetta. Den motsvarar i så fall herrfotbollens Superetta, snäppet under högsta divisionen.

Dit tar sig ingen numer utan internationella spelare. Det är den allmänna synen hos många. En seriös satsning inkluderar alltså spelarimport.

– Skillnaden mellan herr- och damfotbollen är att våra spelare i princip är gratis. Vi betalar inga löner. De har inga ekonomiska kontrakt. Alla bor hos kompisar, eller hos klubben närstående. Sponsorer står för spelarnas mat. I övrigt lever de av egna besparingar, eller får hjälp hemifrån. Vår verksamhet är fortfarande på fotbollens bakgård, säger ÖDFF–ordföranden Hans-Olov "Sola" Johansson, som även berättar att systemet bygger på tre månaders turistvisum för de som kommer.

KD/55:s upplägg är likartat. Maximalt billigt boende, mat och sen får var och en klara sig utifrån sin egen ekonomi.

Det handlar inte om någon glamorös proffstillvaro. Mer ett äventyr, där amerikanska collegetjejer ges en chans att få se Europa, plus får ett skyltfönster att visa sina fotbollsfärdigheter från.

Deras dröm är att om möjligt bli värvade av svenska eller andra europeiska elitlag. Först då kan det bli tal om pengar.

– Vi kan inte betala för några spelare. Alla är medvetna om det när de kommer. Spelarna får träna och spela, vilket är viktigast. För i USA är det ett jätteglapp mellan collegespel och proffsliga. Däremellan finns ingenting, berättar Anders Funseth i KD.

Både ÖDFF och KD är i grunden inga ivrare av import. Men i ett läge där spelartrupperna saknar bredd, är spelare utifrån viktigt,

– Våra unga juniorer måste få mer tid på sig. Därför är det i dagsläget nödvändigt med internationella spelare, säger Anders Funseth.

Policyn i ÖDFF är densamma:

– Optimalt vore ha en trupp med 20-25 jämtländska spelare, men det är omöjligt. Inte minst när tre länsföreningar spelar i samma division. Nu är det så här och då är våra amerikanska spelare ett utmärkt komplement, konstaterar Hans-Olov Johansson.

Spelarimporterna påverkar inte den budget som ÖDFF lagt för 2014.

– Inga av våra spelare går under ekonomiska kontrakt. Det finns inte på kartan. Här satsar vi på tränarkvalité. På att ta oss till och från matcherna på ett bra sätt när vi har så långa resor. I övrigt är den sportsliga verksamheten ideell precis som för de flesta av oss ledare, slutar ÖDFF–ordföranden.