Annons
Vidare till ltz.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Mästerskytt återvände – nystartade som konsult

Mästerskytt, landslagstränare, ledarskapskonsult, samordnare inom forskning på nobelprisnivå – ja, nog har hemvändaren Staffan Oscarsson meriter som tyder på en hel räcka talanger.

Staffan Oscarsson torde vara ett känt namn för många, inte bara i Strömsund. Som militär skytt sopade han banan med konkurrenterna och blev militär-, och civil-, världsmästare flera gånger om, både individuellt och i lag under 1970-talet och deltog även i OS i Moskva år 1980.

Staffan är utbildad till specialidrottslärare inom sportskytte vid GIH i Stockholm. Skyttet är fortfarande prioriterat och han är idag tränare för det militära pistolskyttelandslaget, vilka snart ska få stifta bekantskap med Strömsund:

– Landslaget kommer hit vecka 45, berättar Staffan. Vi ska ha ett träningsläger inför militära VM som går i Brasilien i början av december, och vi håller till i Strömerhallen under lägret.

Både Staffan Oscarsson och hustrun Marie-Louise växte upp i Strömsund. Sedan ett par år är de bosatta här igen, närmare bestämt på Annenäs. Familjen har arrenderat en plats där under många år, och sedan de fått köpa loss marken bestämde de sig för att bygga och att flytta hem igen.

Efter ett liv som yrkesmilitär sadlade Staffan om och startade företag för sju år sedan. Företaget heter OS Consult AB och är, som namnet antyder, ett konsultföretag:

– Mitt arbete handlar om att stödja företagsledningar med organisationsfrågor, personalutveckling och, inte minst, ledarskap. Inom ledarskap finns ett stort behov av utbildning, både i indirekt ledarskap och i utvecklande ledarskap. Detta gäller lika mycket för privata företag som för offentliga organisationer, till exempel kommuner.

Kunderna kommer främst från Mälardalen och södra Sverige, och i dagarna har Staffan varit till Stockholm där han genomförde en fördjupningsdag inom ”indirekt ledarskap” med ledningsgruppen för ett stort juristföretag.

Det egna företaget upptar cirka 40 procent av Staffans tid. I övrigt är han uthyrd i egenskap av koordinator i ett forsknings- och utvecklingsprojekt inom informationsmedicin:

– Forskningen gäller en produkt som letar upp och återställer skadade celler. Den används redan idag, bland annat av elitidrottare, för att stärka immunförsvaret, men forskningens mycket positiva resultat inom Parkinson visar att den har direkt läkande effekter på delvis skadade hjärnceller.

Staffan berättar att studierna, som leds av professor Trevor Archer vid Göteborgs universitet, har fram till nu utförts på möss, och att resultaten följs med stort intresse av forskare i hela världen:

– Professor Archer hävdar att om forskningen håller hela vägen och utvisar önskat resultat så är detta ett rön på Nobelprisnivå.