Annons
Vidare till ltz.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Mästerligt i moln av mjöl

Jag ser gatuliv och en indisk gud. Hetsiga joggare och smidig, samfälld rörelse som är framåtsträvande trots sitt golvnära stillastående.

En rörelse som bär på en vilja men hålls fast. Fyra golvnära kroppar mot svart vatten. Dansarna som oljedroppar som flyter runt på en vattenhinna, ytan skakas, dropparna ryckflyter. Jag hör tystnad, knappljud från en mobiltelefon, största möjliga och dansarnas djupa andetag.

Ser det första lilla molnet av mjöl. Händer som utmanande slår mot låren, rörelse och ljud i ett, mjölmolnet som växer, blir kvar i luften som ett minne av rörelsen, blir till sin egen rörelse. Som fartstrecken efter en seriefigur fast på riktigt. Mjöl, som i allt häftigare rörelser, allt mer explosivt vitfärgar de svarta kostymbyxorna och det dunkla scenrummet.

När fingertoppskänsliga Härjedalens kulturcentrum i Lillhärdal invigde sin verksamhet vid midsommar i fjol var Carrasco Dance Companys "Bartolomeo" en av programpunkterna. Då hade den redan tagits ut som en av landets mest intressanta uppsättningar till barn- och ungdomsscenkonstbiennalen Bibu.se och i våras tilldelades kompaniet Prix d'Assitej vid Teaterbiennalen för "Bartolomeo".

Onsdag kväll fick Östersundspubliken möjlighet att möta en väl sammanhållen koreografi som målmedvetet rör sig mellan orientaliska och latinamerikanska tongångar och rörelsemönster med avstickare som den ut på kyligt belysta dansgolv med pumpande beats. De många influenserna till trots blir helheten just hel. Det är estetiskt väl genomfört, starkt rytmiskt och komiskt – ger både stora leenden och långa skratt.

Mjöl. En symbol för kvinnans plats i köket. De utmanande slagen mot låren som skapar rytm och rykande mjöldamm i ett. En revolution i det att man stökar till, inte torkar undan eftersom, inte håller snyggt, inte är effektiv. Mjölmolnen som blir större och större, eskalerar på väg mot ett crescendo.

I dag gör Carrasco Dance Company skolföreställningar i Östersund. Jag hoppas att den publiken tycker lika mycket om det här som jag.