Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Masterclass för operajämtar

/
  • Skönt att få hjälp med den tyska texten av en riktig tysk, tycker Marita Ramberg Røthe som valt Mozarts ”Abendempfindung” till sin masterclass med professor Ulrich Rademacher. Foto: Håkan Luthman
  • Eutoni går ut på att hitta balansen mellan spänning och avslappning i kroppen. Barbara Ocusono från Schweiz leder övningarna.
  • ”Försök hitta  en rak linje från höftkulan ner i foten. Känn hur du hämtar kraft nerifrån golvet.”Barbara visar på både levande och mindre levande modeller.

”Abend ist, die Sonne ist verschwunden...”
Marita Ramberg Røthe står på scenen i Birkas aula och sjunger ”Abend-empfindung”, en lied av Mozart.
Men hon blir ständigt avbruten.

Annons

– Ha inte så bråttom med konsonanterna, säger Ulrich Rademacher.

– Släpp ner hakan, öppna ditt instrument. Stå stadigt och hämta kraft ända ifrån golvet, säger Sissel Høyem Aune.

Att bli avbruten av en professor från musikskolan i Münster och en amanuens i sång från konservatoriet i Trondheim är ett privilegium, tycker Marita. Hon är andraårselev på Birkas musiklinje och en av deltagarna i helgens masterclass – sångkurs med individuella lektioner inför publik – som skolan arrangerar tillsammans med operaföreningen Opera Jemt.

– Det känns stort att få hjälp att två sådana här kapaciteter. De är så otroligt duktiga, säger Marita.

Masterclassen ligger bra i tiden för henne, eftersom hon om några veckor ska åka och göra inträdesprov till både operahögskolan i Göteborg och konservatoriet i Trondheim.

– Får se om jag provar med ”Abendempfindung”, säger hon.

– Den är ganska ny för mig och väldigt svår, speciellt när det gäller fraseringen. Fast å andra sidan är det nog som Ulrich Rademacher säger; kan man den här så kan man Mozart.

Hur tyckte då Marita att det var att ha sånglektion inför publik?

– Jag tänkte inte så mycket på att det satt folk och lyssnade. Jag var mest nervös inför lärarna. Eller förresten – inför den första lektionen i morse var jag inte nervös, jag var rädd...

– Inför lektion nummer två kände jag mig lite lugnare. Vi hade ju eutonilektion strax innan, och där slappnade jag av rejält. Så rejält att jag somnade, faktiskt.

Ja, Marita var nog inte ensam om att somna under schweiziska Barbara Ocusonos lektion i eutoni. Med lugna, behagliga övningar fick hon de deltagande sångarna att slappna av rejält. Och att stretcha muskler som de knappast visste om att de hade.

Eutoni är grekiska och betyder ungefär ”balanserad spänning”. Metoden är utvecklad av en rytmiklärare i Danmark, berättar Barbara Ocusono.

För mig verkar det ni gjorde inte så mycket annorlunda än den avslappning och stretching som man gör till exempel på ”Friskis& Svettis”. Vad är det som gör det här till just eutoni?

– Det du såg var förstås bara en mycket ytlig presentation av metoden, säger Barbara Ocusono.

– Men eutoni går på djupet. Man kan säga att den handlar om att kunna växla mellan avslappning och spänning. Balansen där-emellan är otrolig viktig, inte minst för musiker och sångare.

Masterclassen på Birka pågår i fyra dagar.

– Vi har ordnat masterclass tidigare, men det här är den första med just den här lärarkonstellationen, berättar Jenny Michanek som är ordförande i Opera Jemt.

– Vi är några stycken som deltagit i en sommarkurs med de tre i Tyskland. Vi tyckte att de var så bra att vi bara måste ta hit dem.

Mer läsning

Annons