Annons
Vidare till ltz.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Måste vi tjata på svar

Har en bekant som har varit sjukskriven i ett halvår. Hon har varit på vårdcentralen och tagit prover, men får hela tiden ringa och tjata på svar.

På medicinkliniken håller de på med någon utredning, något prov togs före jul, men fortfarande inget svar. Alla värden är dåliga och hon har gått ned massor i vikt. Jag tycker att sjukvården jobbar helt fel. Är man sjuk och är under utredning eller har en åkomma som man inte vet vad det är skulle det vara mycket enklare om det fanns en avdelning på sjukhuset där man lägger in personen och gör det undersökningar och tar de prover som måste tas. Det kan ju ta månader och ibland år innan en diagnos ställs. I dagens läge bryr sig inte läkarna om att gå till botten och kolla allting.

Många patienter orkar till slut inte utan ger upp. Jag tycker att över huvud taget inte ska behöva tjata om utredningar och prover när man är sjuk.

Jag anser att det är vårdens uppgift att reda på vad som ska utredas.

Vården ska ta hand om varje patient så att de får veta vad de har för sjukdom. Vid behov ska man remittera till specialister eller Umeå utan att patienterna behöver bråka om det.

Hörde om en patient som fick diagnosen demens. Anhöriga trodde inte på det utan fick tjata och efter tre år visade det sig efter tre år att hon hade en sjukdom som orsakar obalans i tryck och flöde av den vätska som omger hjärna och ryggmärg och kan förväxlas med demens.

Är man förvirrad och dement borde ju vården kolla alla sjukdomar som omfattar samma symtom. Denna person kastade bort tre år av sitt liv och hade man inte kollat detta hade hon förmodligen hamnat på ett äldreboende.

Urdålig sjukvård