Annons
Vidare till ltz.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Måste staten ha gångavstånd till Rosenbad?

Polisstationen i Svenstavik är öppen på tisdagar mellan 9 och 12 och torsdagar mellan 9 och 16.

Så ser svensk lokaliseringspolitik ut i verkligheten. Staten håller steg för steg på att lämna landsbygden.

Sedan rättsväsendet fick fyra miljarder extra för brottsbekämpning 2009 har Strömsund förlorat sex poliser och två polisstationer.

De hundra minsta kommunerna har tappat 4 000 statliga jobb på tio år. Under samma tid har de stora kommunerna fått ett tillskott på 10 000 statliga tjänster.

Tänker den nya regeringen göra något för att stoppa eller vända flyttströmmen? Än så länge är det inget som tyder på det. En ny myndighet har skapats sedan regeringen tillträdde. Den heter Upphandlingsmyndigheten och ska ligga i Stockholm. Något annat vore numera sensationellt. För trots att riksdagen och ett stort antal regeringar i flera decennier har sagt sig vilja placera statlig verksamhet utanför storstäderna så har de för det mesta gjort tvärtom.

Det intryck man får är att den statliga flykten från landsorten har tilltagit. Lantmäteriet planerar att lägga ner i Bollnäs, Malung, Sollefteå, Storuman och Strömsund. Trafikverket har redan flyttat verksamhet från Ånge, Boden, Hallsberg och Norrköping till Stockholm, Göteborg, Malmö och Gävle. Om Arbetsförmedlingen får tillåtelse vill de lägga ner hundra kontor ute i landet.

Landsbygdsminister Sven-Erik Bucht (S) väckte ett visst hopp för en tid sedan när han intervjuades i Jämtlandsnytt. Bucht var inte främmande för att flytta ut statliga jobb från Stockholmsregionen, sade han. Men när landsbygdsministern fick en fråga i riksdagen om ämnet besvarades den av civilminister Ardalan Shekarabi (S). Han gav tydliga besked: Regeringen vill få en större spridning av statliga myndigheter över landet, men huvudprincipen är att myndigheterna själva bestämmer hur och var de organiserar sig. Vad resultatet blir vet vi ju alla: Gångavstånd till Rosenbad.

Så här har socialdemokratiska regeringar inte alltid resonerat. Under 1970-talet flyttades 48 myndigheter med över 10 000 anställda från Stockholm till 16 orter ute i landet. Syftet var att dämpa tillväxten i huvudstaden och skapa jobb ute i landet. Jag tar det igen: Syftet var att dämpa tillväxten i huvudstaden och skapa jobb ute i landet.

Efter försvarsbeslutet 2004 flyttades 2 200 statliga jobb ut från Stockholm för att kompensera regementsnedläggningar. Många ville tjära och fjädra utredaren Jan Bergqvist och ansvariga ministern Ulrica Messing (S) när de presenterade beslutet. Men det genomfördes. Hälften av jobben hamnade i Östersund. Utan dem hade kommunens framtid sett ganska dyster ut.

Generaldirektörer brukar ange kompetensbrist som skäl till att just deras myndighet måste ligga i Gamla stan. Men politikerna borde betänka att när statliga jobb försvinner från mindre orter flyttar akademikerna därifrån. Då har kompetensbristen blivit en självuppfyllande profetia.

Det går att flytta myndigheter för att utjämna regionala skillnader. Det kräver politiskt mod, men det går. Och det är inte bara växeln och andra "enkla funktioner" som går att flytta. Även generaldirektörer kan bo på mindre orter.