Annons
Vidare till ltz.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Massivt intresse för maraton i Bydalen

Intresset för att springa i fjällen växer.
I morgon tävlas det i både Jämtland och Härjedalen.
Störst blir premiären av Bydalen fjällmaraton som har lockat hela 500 anmälda.

AXA Fjällmaraton har utökat sitt tävlingsprogram rejält senaste åren. Nu tillkommer Bydalen som tävlingsort. Pilottävlingen avgjordes redan förra året, men i år är det premiär på riktigt.

– Vi var väl ett 60-tal som sprang tävlingen i fjol. Nu är det över 500 som har anmält sig om du slår ihop helmaran och halvmaran. Drygt 200 ska springa maratonloppet på fem mil – så många trodde jag aldrig att det skulle bli, säger Björn Gund, som vann pilottävlingen i fjol och som även är med och arrangerar tävlingen.

Han har förberett sig genom att gå samtliga fem mil och markera och sätta upp skyltar.

– Vi får se om det är en så bra uppladdning. Jag har ju i alla fall en klar fördel av att veta hur banan ser ut, konstaterar han.

Starten sker i Bydalen. Därefter ska löparna ta sig över Västerfjället via Mårdsundsbodarna.

– En skillnad jämfört med i fjol är att banan går lite längre ner mot stugbyn i Mårdsundsbodarna, berättar Björn Gund.

När Mårdsundsbodarna har passerat vänder banan tillbaka över Västerfjället och därefter upp över Drommen. Löparna bjuds då på en häftig passage genom Dromskåran, innan det svänger bort mot Falkfångarfjället och en avslutande runda över Drommens topp ner mot målet i Höglekardalen.

Som ni säkert förstår – banan är krävande.

– Det är riktigt tufft stundtals med många höjdmeter. Men det blir inte mycket bättre löpning än så här. Det är fantastiskt att springa över Västerfjället, säger Björn Gund.

Ditt mål?

– Ställer jag upp så springer jag för att vinna, så är det ju. Sedan är det svårare att veta vad det blir tidsmässigt. Målet tidigare i sommar var under fem timmar, men jag har haft en sjukdomsperiod och tror inte att jag kommer att klara det nu.

Det är också svårt att tippa en segrare i loppet.

– Det kommer ju löpare från alla håll, till och med från Finland och Schweiz, som man inte har någon koll på. Det är häftigt att intresset är så stort.

I morgon avgörs också Helags Adventures Maraton för tredje gången. Start i år sker i Ljungdalen med målgång i Funäsdalen. Halvmaratonloppet startar strax norr om Mittådalen.

– Vi hade 42 löpare i år och ligger just nu på 42 föranmälda, så det kan nog bli över 50 löpare totalt, säger Richard Kalenius, tävlingsledare.

Han driver tävlingen tillsammans med familjen; föräldrar, syskon och respektive. Och med god hjälp från lokala funktionärer förstås.

– Visionen är att växa, men vi har sagt att vi ska låta det ta tid.

Banan bjuder på löpning med vacker omgivning, till exempel över Flatruet.

– De två tuffaste delarna är från Skärkdalen och åtta, nio kilometer upp mot Flatruet. Där är det bitvis brant och tufft. Sedan är det tufft i slutet när man har nått 40 kilometer och har 1,5 kilometer motlut upp mot målet i Funäsdalen.

Här kan du se en informationsvideo inför loppet i Bydalen.