Annons
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Massiv kritik mot Valladomen

Kritikstormen mot domen, som en 23-åring fick efter att ha krockat på Frösön i en olycka där två unga kvinnor dödades, var massiv.

Annons

160 timmars samhällstjänst är priset för två människoliv var huvudspåret i kritiken mot domen, som inte alls verkar motsvara det som brukar kallas "den allmänna rättsuppfattningen".

Ändå var straffet för 23-åringen nästan precis i linje med vad åklagaren yrkat på.

Juridiken skiljer på brott som skett med uppsåt eller av oaktsamhet. Där är begreppet uppsåt kopplat till att något utförs med en vilja att utföra det. Brott av typen oaktsamhet och vårdslöshet kräver inte ett uppsåt.

Straffrättsligt genererar uppsåtsbrotten vanligen hårdare straff än vad oaktsamhetsbrotten gör.

– Det finns en ganska kraftig rågång i straffskalan mellan uppsåts- och oaktsamhetsbrott, säger advokat Lars Ederwall som var målsägandebiträde i rättegången mot 23-åringen. Jag har förståelse för vad allmänheten tycker i det här fallet men det är så här lagstiftningen ser ut, säger Lars Ederwall.