Annons
Vidare till ltz.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Massiv kritik mot SVT:s valvaka

När partiledarna anlände till SVT:s valvaka möttes de av en hurtfrisk Kristian Luuk. Hans insatser föll dock inte väl ut hos alla. Kulturprofiler sågar inslagen och på Twitter rasar många.

Kristian Luuks roll var att småprata med partiledarna och trösta dem som behövde det. Men Mona Sahlin drog inte på munnen åt programledarens försök att lätta upp stämningen. Som svar på hennes uppmaning att det var allvarlig kväll sade Luuk:

– Ja, men det är väl kul!

Dagens Nyheters kulturchef Björn Wiman anser att scenen när SD:s Jimmie Åkesson anlände till tv-huset, ihop med Luuks möte med Bert Karlsson, går till historien som en av SVT:s mest förnedrande stunder någonsin. Speciellt eftersom det, enligt Wiman, var en allvarsstund för Sverige.

– Detta hanterar SVT genom att "schlagerfiera" sin valbevakning genom att skicka in Kristian Luuk i sminket och intervjua Bert Karlsson. Många tittare uppfattade det nog som ett slag i ansiktet, säger Wiman.

Själv var Luuk nöjd och anser att balansen i programmet blev bra. Han backas upp av Eva Landahl, ansvarig utgivare för SVT:s valbevakning.

Göran Greider, Dala-Demokratens chefredaktör, är kritisk mot Landahl.

– Det är inte klokt egentligen, att när ett rasistiskt parti för första gången tagit plats i Sveriges riksdag, tycker de att vi ska gå runt och skratta.