Annons
Vidare till ltz.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Massans moraliska kollaps

Uppdrag Gransknings program om den 14-åriga flickan ”Linnea” som blev våldtagen och fick en hel bygd emot sig var läskig tv-tittning. Reaktionerna har inte heller låtit vänta på sig. Svenska kyrkan har beslutat att utreda den präst som lät den dömde pojken närvara vid skolavslutningen i kyrkan och likt en återvändande hjälte dela ut blommor till sina före detta klasskompisar. Justitieombudsmannen har tagit emot anmälningar mot både rektor och lärare vid Bjästaskolan, barnombudsmannen liksom justitieministern och utbildningsministern har uttalat sig i fallet. Det är bra. När det lilla samhället havererar måste det stora samhället kliva fram, ta den lilla människans parti, fördöma och utreda.

Mest uppseendeväckande är förstås vuxenvärldens fullständiga genomklappning. Lärare, föräldrar och andra lämnade inte bara fältet fritt för ungdomarnas galenskaper, de understödde hatkampanjen. Den enda som visade kurage och tog den våldtagna flickan i försvar var, ironiskt nog, en jämnårig skolkamrat.

När kompisen Amanda – som borde föräras något pris – ska förklara varför alla tagit gärningsmannens parti säger hon uppgivet: ”Det är väl det att pojkar är mer värda än flickor”. Vilket otroligt tragiskt uttalande! Hon är bara i tidiga tonåren, hon har inte ens kommit ut i arbetslivet och mött den strukturella diskrimineringen, men är redan övertygad om att pojkar betingar ett högre värde i samhällets ögon än flickor.

Berättelsen om våldtäkten vid Bjästaskolan är inte bara en sedelärande historia om massans moraliska kollaps, det är lika mycket ett dokument om hur det är att vara ung tjej i dagens Sverige.