Annons
Vidare till ltz.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Mässan visade bred profil för litet gymnasium

Turism. Företagande. Skidåkning, Språk. Fordon. Bad. Det är några av ämnena att välja på om man vill läsa på Härjedalens gymnasium i Sveg.

Utbildnings - och arbetsmarknadsmässan är ett årligt återkommande evenemang i Sveg. Mässan ordnas av Härjedalens gymnasium i samarbete med det lokala näringslivet och det är åttorna och niorna som är gästerna i fokus – de ska ju snart välja gymnasium.

– Temat i år är Framtidens arbetskraftsbehov. Vi vill visa på kopplingen mellan gymnasiestudier och arbetsmarknaden, och mässan är ju såklart även ett vikigt verktyg i vår marknadsföring, säger Linus Silow, rektor på Härjedalens gymnasium.

Och det är ingen hemlighet att Härjedalens gymnasium behöver elever som söker hit.

– Det första söket för niorna såg lite dystert ut, men om man tittar erfarenhetsmässigt så gör många omval och ändrar sig senare, säger Linus Silow.

Under dagen ställde gymnasister från olika program ut och informerade om vilka valmöjligheter det finns på Härjedalens gymnasium. Även lokala arbetsgivare som HMAB, NBE Sweden AB, Härjedalens kommun, Badhuset med flera visade upp sig och berättade vad de sysslade med.

Näringslivssekreterare Björn Ljungqvist pratade om fördelarna med att bo och jobba i Härjedalen, samt vilka arbetsmöjligheter som finns här. Han berättade även om sin tid på Tensta Gymnasium med ca 2000 elever.

– Många unga väljer att flytta ifrån Härjedalen till storstan och tror att det är bättre där. Det finns flera problem med det, dels att de unga behövs för att föra samhället vidare, dels att färre bor här och betalar skatt vilket i sin tur ger färre jobb och sämre serviceutbud. Åk ut i världen, res och utbilda er. Kom sedan tillbaka till Härjedalen, säger han.

Även Anna Carin Olofsson-Zidek kom för att prata. Hon berättade om sin tid på Härjedalens gymnasium och betonade den fina gemenskapen mellan elever och lärare och pratade såklart om de goda träningsförhållandena som råder i Sveg för skidåkare.

På eftermiddagen informerades åttornas föräldrar om den nya gymnasiereformen som kommer att förändra gymnasieskolan hösten 2011.

Härjedalens gymnasium omfattas även av Wemerskolan i Hede som har riksintag på Hotell- och restaurangprogrammets gren Turisthotell med profil Fjällaktiviteter,