Annons
Vidare till ltz.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Maskinförarna fick lära sig respekt för skogens kryp

Man måste ta hänsyn till mossor och lavar, små kusar och fåglar när man kommer brakande med en stor skogsavverkningsmaskin.

Detta är något som numera och med eftertryck inpräntas i folk som kör den här sortens vidunder. Det gröna körkortet har blivit en allt mera angelägen ingrediens i skogsbruket.

På tisdagen inleddes det praktiska körkortsprovet för 20 elever, samtliga SCA-entreprenörer/maskinförare i Strömsundsområdet. Man hölls i Östansjöskogen, mellan Håsjö och Ragunda, öster om Kälarne.

Bakom utbildningen står Skogsstyrelsen och inalles är det i år 307 SCA-maskinförare från södra Norrland som tar sitt kort.

Utbildningen finansieras i det här fallet av SCA och utbildningen går ut på att förarna skall kunna klara korrekta prioriteringar i det som de sparar vid en avverkning.

– Det som sparas vid slutavverkning, och även gallring, ska ha höra värden, säger en av kursledarna, Skogsstyrelsens skogskonsulent i östra Jämtland, Gullik Nilsson, Hällesjö.

– Gamla tallar och lövrika ytor har höga värden i långa loppet och den som kör en maskin ska lära sig att se var värdena finns.

Skogsbolagen drar på sig kritik från miljöcertifieringsföretagen om alltför många misstag begås. Skogsbolagens miljöpolicy börjar redan ute i skogen och fortsätter i industrin.

– När kunden köper en certifierad vara vet han/hon att den varan har gått från ax till limpa på ett miljökorrekt sätt, säger kursens andre lärare, skogskonsulent Peter Lundgren, Grimnäs.

– Här är det skogens miljövärden som vi behandlar. Var tredje maskinförare har inte den kunskapsnivå som krävs, något som vi gör vad vi kan för att åtgärda. Det här handlar inte i första hand om att det skall vara snyggt för ögat efter en avverkning. Det handlar om att värna om de arter som har det svårt i det moderna skogsbruket, både flora och fauna.

Provet ägde rum i skog tillhörig en av östra länsdelens mera utstickande naturvårdsentusiaster, förre läkaren Håkan Lindström, Östasjön, och där en avverkning skall genomföras.