Annons
Vidare till ltz.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Maskiner skeppas till Ryssland - men delar lämnas kvar

Den ryska fond som köpt ACB Laminats maskiner kommer inte att ta med sig all utrustning från Skanderåsen och Brunflo.

När ACB Laminat tidigare i år försattes i konkurs köpte en rysk investeringsfond de maskiner som finns i fabrikslokalerna i Skanderåsen respektive Brunflo. Sedan någon månad tillbaka har representanter från fonden tillträde till lokalerna och har i viss omfattning påbörjat nermonteringen. Arbetet med att skruva ner all utrustning och därefter skeppa den till Ryssland beräknas ta omkring ett år.

Men nu har det visat sig att ryssarna inte kommer att ta med sig alla delar av maskinerna. Enligt Eugen Schultz, talesperson för den ryska fonden, har man nu bestämt sig för att inte ta med sig allt.

– Produktionslinorna ska med, men vissa mindre delar tar vi inte med oss, förklarar han.

Vad som händer med de delar som blir kvar är ännu oklart.

Enligt Magnus Lindblom, på advokatbyrån Kaiding konkursförvaltare för ACB Laminat, har den ryska fonden inte försökt att häva köpet av maskinerna.

– Den affären är klar. Det vi koncentrerar oss på nu är att försöka sälja lokalerna, säger han.

• Och hur går det?

– Det går framåt. Men det är ingen panik, vi har gått om tid. Vi har en del lösningar som vi tror på. Men det är inte helt enkelt eftersom det rör sig om 25 000 respektive 18 000 kvadratmeter stora lokaler, så det kommer nog inte att handla om en enskild aktör, säger Magnus Lindblom.