Annons
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Maskerade ungdomar slog sig in med yxa

20-åringen vaknade av att det bankade på ytterdörren till hans bostad i Strömsund. När han klev upp var någon på väg att hugga sig in genom dörren med yxa.

Annons

Träflisorna rök under tiden någon svingade yxan därute och efter flertalet hugg gapade ett hål i ytterdörren. I nästa skede såg 20-åringen två maskerade personer komma emot honom inne i lägenheten.

– De var maskerade med klassiska rånarluvor, framgår det av polisens förhör med 20-åringen som kände mycket rädsla och stor fruktan inför den tillspetsade situationen.

Fyra ungdomar från 18 till 21 år är åtalade efter den nattliga inbrytningen i januari. Samtliga begav sig hem till 20-åringen i berusat tillstånd. I dag blir det rättegång där misstankarna gäller grovt hemfridsbrott, grov misshandel, medhjälp till misshandel och grov stöld.

– Hemfridsbrottet är grovt med hänsyn till att det skett nattetid i privatbostad genom att man huggit sig in genom dörren med en yxa, konstaterar åklagare Malin Olsson Almquist i åtalet.

En av ungdomarna har under utredningen medgett att han slog sönder dörren med yxan och därefter lämnade platsen. En hävdar att han var med till trapphuset men lämnade sedan lägenheten. Två av ungdomarna har enligt åtalet mer aktivt deltagit i själva misshandeln.

20-åringen utsattes för en rad knytnävsslag, förutom smärtor ledde det till tandskador och en fraktur. Vid samma tillfälle stals hans mobiltelefon.

Av förhören med 20-åringen framgår att när han låg på golvet, och försökte freda sig mot slagen, såg han hur den andre gärningsmannen tog hans mobiltelefon.

Killen som utdelade knytnävsslagen bar på grumliga anklagelser mot 20-åringen, vilket i kombination med berusning triggade igång hembesöket. Polisen riktar inga anklagelser mot honom. Den samlade bilden ges i utredningen.

Intrånget och misshandeln hos 20-åringen är en del av ett större åtal. Sammanlagt åtta ungdomar står inför rätta i tingsrätten i dag med fortsättning nästa vecka.

I centrum för andra delen ingår ett flertal stölder i kommunen. Vid ett tillfälle stals extraljus från en personbil utanför polisstationen i Strömsund nattetid. Bilen var tillfälligt inhyrd av polisen.

Polisen har tömt innehållet i mobiltelefonen hos en av de misstänka och tittat på dennes Facebook inlägg samt SMS-kontakter: "Hahaha kyligt att stjäla extraljus av en polis på polisstationen", står det på ett ställe i utskrifter som LT tagit del av. Nu används orden som bevis mot honom.

I den beslagtagna mobiltelefonen påträffades även foton på stöldgods som polisen tidigare fått tips om fanns i ett skjul. Godset består av ett 96 kilos elverk, en snöslunga och en röjsåg från inbrott i Backbodarna, i trakterna av Stamsele.

Flera av de åtta ungdomarna misstänks för delaktighet i samband med stöld av en uthyrningsbåt vid Lidsjön, Lidsjöberg, vilken lastades på en släpvagn. Stöld och häleri av diverse gods från ett fritidshus i Antebodarna ingår också i åtalet liksom stöld av två datorer hos ett transportföretag i Strömsund.