Annons
Vidare till ltz.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Mary Lundström

Prästfrun Mary Lundström föddes i Sundsvall 1909.

Hon kunde se tillbaka på ett samhälle som aldrig tidigare genomgått så stora förändringar som 1900-talet gjort, teknisk utveckling, samhällsförändring och krig i omvärlden med mera och som därför gett henne ett mycket innehållsrikt liv.

Hennes familj emigrerade till Amerika då hon var tre månader, men hennes far blev sjuk och familjen återvände till Sverige efter fem år. De hade bokat returbiljett med Titanic som förliste på sin jungfruresa till USA.

Både hennes far och mor dog mycket tidigt och Mary fick på egen hand ta hand om sig själv samt en yngre syster, under en tid präglad av svårigheter och matbrist, bland annat på grund av första världskriget.

Mary genomgick husmodersskola med barnskötarutbildning. Så småningom stod det klart att Mary skulle bli prästfru. Hon gifte sig 1934 med sin barndomskärlek Gustaf Lundström. Som nygifta bodde och verkade de några år i Kyrktåsjö och Bodum.

1937 flyttade familjen till Lockne. Under andra världskriget var hon aktiv i lottakåren och en tid dess ordförande. Hon deltog i flera resor till Boden och Haparanda för att hämta finska krigsbarn som fördelades ut i landet. I Lockne låg en beredskapsstyrka förlagd, bland annat i prästgården, så otaliga är de soldater och officerare som hon serverat kristidskaffe med dopp, trots ransoneringskupongernas hårda begränsning av råvaror. Många var de symöten som hon deltog i och som resulterade i till exempel julpaket med gåvor till män som låg i beredskap långt hemifrån.

1945 flyttade Mary med man och två söner till Torpshammar. 1952 flyttade hon, nu med man och fyra söner till Rödön där hon hade sitt hem livet ut.

Mary blev änka 1991.

Mary Lundström förverkligade sitt liv, framförallt genom maken Gustafs yrke. Hon ägnade sig helhjärtat åt det som förväntades av dåtidens prästfru, vilket i praktiken innebar att bland annat vara pensionatsvärdinna och församlingsassistent. Familjen med barn och barnbarn har också ägnats oändlig omsorg, och vi minns särskilt alla glada stunder på ”Torpet” i Skåne.

Mary älskade att baka, var en skicklig brodös och en passionerad fotograf. De hyllmetrar med fotoalbum hon producerat är i dag en spännande kavalkad över ett långt och innehållsrikt liv.

Hon har hela livet haft en god hälsa ända tills de senaste åren. Tack vare hemtjänstens kärleksfulla omvårdnad kunde hon ändå bo kvar i sitt hem och ägna tiden åt alla tidningsklipp, fotografier och vykort som skildrar ett svunnet sekel. Mary blev 101 år.

Hon kommer att minnas som en stilig, godhjärtad och mycket social person med en positiv livssyn, gärna iklädd en stor hatt.

Sönerna