Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Martin Wikström

Spelmannen Martin Wikström har lämnat oss. Han blev 82 år.

Annons

Han var född i en småbrukarfamilj i norra Jämtland och som många i hans generation fick han börja sitt yrkesverksamma liv tidigt.

Redan vid 13 års ålder började han med timmerkörning med häst i skogen på fädernesgården.

I samma ålder började hans musikaliska bana, då han började spela gitarr i Egon Weséns dansorkester som turnerade i södra Norrland. Martin spelade gitarr, dragspel, fiol, ståbas samt på en nyckelharpa som han hade byggt själv.

Värnplikten gjorde han på Fältjägarregementet I 5 i Östersund. Han tjänstgjorde även på A 4 i Östersund som stamanställd remontryttare. Han arbetade sedan som lastbils- och taxichaufför.

Han bildade familj 1958 och flyttade till Uddevalla för att arbeta på Uddevallavarvet. Där utbildade han sig i plåtslageri och svetsning. Han arbetade sedan som resemontör vilket förde honom ut i världen, bland annat till Liberia och Norge på oljeplattformarna.

Efter pensioneringen kunde han helt ägna sig åt sin passion i livet, vilket var musiken. I Uddevalla var han en känd profil genom Uddevalla spelmanslag och folkdansgillet samt Vikens danskurser. Det är många han glatt genom sin musik på fester, kalas, julgransplundringar och julskyltningar på stan.

Martin och makan Sonja återvände varje år till hembygden. I hembyn Alavattnet hade Martin byggt upp ett sommarställe med egenhändigt knuttimrade hus, till stor glädje för barn och barnbarn och på senare år även barnbarnsbarn. Martin var tidigare även en aktiv jägare i de älg- och björnrika skogarna i norra Jämtland.

Martin var trots sin sviktande hälsa de senaste åren, en kämpe som inte ville ge upp. Han ville inte svika ett löfte om spelning, han var aktiv in i det sista.

Vi i familjen är tacksamma att ha fått behålla honom så länge. Vi minns med glädje hans humor och goda humör, musikalitet och den goda stämning han spred.

Han fattas oss!

Döttrarna

Anette och Ellinor

Mer läsning

Annons