Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Martin Jonsen

/

Martin, vår pappa, föddes 1913 i Bollstabruk, Ådalen. Hans mamma dog tidigt och familjen splittrades. Martin växte upp hos släktingar i Nyland.

Annons

Martin började förvärvsarbeta vid femton års ålder. Den första anställningen var på Sundsvallsbanken där han var hjälpreda och utförde allehanda ärenden. Snart visade det sig att han hade god reda på papper och var mycket bra på att räkna så han blev satt att handha bankärenden av olika slag. På fritiden läste han på Hermods och tog först realen och senare studenten.

Martin kom senare att börja arbeta som kamrer vid Ådalens mejeriförening. Där träffade han Margit Fahlén som kom att bli han maka. De gifte sig 1943 i Ytterlännäs kyrka och dagen efter bröllopet flyttade de till Östersund. Martin hade fått anställning som kamrer på Jämtlands läns mejeriförening, JMF .

1944 föddes Torbjörn och tre år senare tvillingarna, Ingrid och Karin.

Martin fortsatte att arbeta på mejeriföreningen fram tills han gick i pension. JMF hade då ombildats till NNP och pappa var ekonomichef.

Martin tyckte mycket om att resa runt i Jämtland med mejeriföreningens verksamhetsberättelse. Många roliga historier berättade han från olika möten runt om i bygden.

Han var en flitig motionär i Föreningen Fetmans Fiender, FFF. Han missade ogärna ett gympapass vid bassängkanten tidig lördag morgon.

Martin var en mycket duktig fiolspelare och kanske önskade han att musiken hade spelat en större roll i hans liv.

Han tyckte om att resa och han tog med mamma och oss barn på bilresor genom Europa i slutet av femtiotalet och början på sextiotalet.

Som pensionär föredrog han att tillbringa somrarna med Margit på sommarstället i Täng, Ås. Där hade han tid att ta emot barnbarnen och han kunde konsten att leka.

Martin var med i Odd Fellow och mötena på logen var viktiga. Han var också engagerad i politiken och tyckte om att debattera samhällsfrågor med oss barn. Han följde med i vad som hände i världen ända fram till sin död.

Pappa Martin var en mycket vänlig person och saknaden är stor för mamma Margit, oss barn med familjer, barnbarn och barnbarnsbarn.

Mer läsning

Annons