Annons
Vidare till ltz.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Mårtensdagen – björnen går till vila

Mårtensdagen, den 11 november, är egentligen uppkallad efter helgonet Martin av Tours på 300-talet efter Kristus. I sydligare delar av vårt land är dennes festdag som bekant förknippad med den gödda gåsen. På våra nordligare breddgrader anses Mårtendagen vara den dag, då ”den lurvige” börjar vintervilan. Även den första och fjortonde november nämns som datum då björnen går i idet.

Redan som barn hörde jag en saga som skulle förklara björnens privilegium om vintern. Enligt sagan var vår Frälsare på vandring. En dag kom han fram till en strid bäck och kallade därför till sig en häst med förhoppningen att bli buren över till andra sidan. Hästen var emellertid inte villig att avbryta sina sysslor. Inte heller renen hade tid att hjälpa till, eftersom den var på språng till marker med bättre bete.

Men björnen tog den gode Herden i sina starka ramar och bar honom över den skummande bäcken. Belöningen blev att slippa tänka på födan under den mörka vintern. ”Pälsfarfar” fick istället en lång och stärkande sömn ända till Tiburtiusdagen, den 14 april!

Enligt min morfars berättelse vänder sig björnen en gång i idet för att sova vidare på andra sidan. Det brukar inträffa på dagen för Paulus´ omvändelse den 25 januari eller på Mattiasdagen den 24 februari. Då skall man akta sig för att vara högljudd i skogen, eftersom nalle är särskilt lättväckt!

Bo Lundmark

Skicka in en artikel om något som berör dig

Med Länstidningen Östersund Nära kan du skriva egna artiklar och få dem publicerade.

Skriv en läsarartikel