Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Märta Norman

/

Vår älskade mamma Märta Norman, född Montelius, har avlidit i en ålder av dryga 96 år.

Annons

Hon föddes i Åhn, Hallen, yngst av fyra syskon. Tidigt fick hon börja hjälpa till på gården och när hon var vuxen nog att klara av sysslorna i Fråssjöbuan, fäbodvallen som hörde till gården, blev det många somrar som butös.

1940 gifte sig mamma med vår pappa Trygve och fick två barn och makarna byggde så småningom eget hus. Mamma var mest hemma när vi barn var små men hjälpte gärna grannar med diverse sysslor där det behövdes. Hon var en duktig bagerska så till storhelger och födelsedagar anlitades hon av många familjer i byn som ville få njuta läckra bakverk. Mammas omsorg och omtanke om, inte bara den egna familjen, utan alla i sin närhet, gjorde att hon hade många vänner, både unga och gamla.

Hon var intresserad av det mesta, och engagerad, bland annat satt hon i skolstyrelsen och kommunfullmäktige på 60-talet.

Att vara ute i skog och mark, plocka bär och svamp på hösten, ta en sparktur en gnistrande solig vårdag, att läsa en bra bok, det var för mamma livskvalitet. Barnbarnen älskade att vara hos mormor/farmor, hon kunde berätta så bra sagor och så hade hon tid. Tid och fantasi att leka och hitta på roliga saker. Åren innan pensioneringen arbetade mamma som hemsamarit, som tjänsten hette då, och dem hon månade om kunde nog inte få bättre hjälp.

Mamma blev änka 1991. Hon bodde kvar i huset till 1996, då hon flyttade till Thomégården på grund av sviktande hälsa. Vi fick ha vår mamma med oss länge, men nu har hon lämnat oss och saknaden är stor.

Barnen med familjer

Mer läsning

Annons