Annons
Vidare till ltz.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Märta Andersson

Fredagen den 9 april kl 10.35 dog vår mor Märta Andersson på Aspens äldreboende i Hammarstrand, i en ålder av 98 år.

Hon föddes i Kullsta och levde där med Valdemar till 80-årsåldern. De gifte sig 1934 och i äktenskapet föddes tre barn. Vi var då en storfamilj i många år eftersom mormor, morfar och morfars bror tillhörde samma hushåll.

Mamma fick ta ett stort ansvar när vår pappa ofta var borta på arbete under veckorna. Gården brukades till mitten av 60-talet då den överläts till äldste sonen med familj. Mamma var socialt intresserad, mycket omtänksam, generös och humoristisk. Hon arbetade aktivt inom de Socialdemokratiska och kooperativa kvinnoklubbarna i Hammarstrand. Mamma tillhörde en grupp kvinnor som tog initiativ till belysning av vägen som byggdes genom Kullsta under 1960-talet.

I början av 90-talet flyttade mamma och pappa till en lägenhet i Hammarstrand. De trivdes mycket bra i sitt nya hem, mycket tack vare goda grannar och den stora gemenskap som fanns i huset. Hon bodde kvar där även efter pappas bortgång 1995.

Mamma hade alltid någon form av handarbete på gång. Hon gick många olika studiecirklar och kurser. Både nya kunskaper och den sociala gemenskapen intresserade henne där även kortspel ingick. Engelska språket tränade hon en del eftersom yngste sonen bosatte sig i USA redan på 60-talet. Resor dit gjordes ett antal gånger. Även övre norrland var ett resmål då dottern med familj bodde i Kiruna.

När barnbarnen kom var glädjen stor, och när barnbarnsbarnen föddes var glädjen och intresset ännu större. Mamma hade en särskild almanacka där allas födelsedagar var markerade och alla skulle ha en present.

I början av juni 1997 föll mamma och skadade sig så svårt att hon inte kunde bo kvar i sin lägenhet. Efter det bodde hon på Aspens äldreboende där hon snabbt fann sig till rätta med både patienter och personal.

Vi saknar henne mycket.

Margit och Tage med familjer

Jag känner tacksamhet gentemot Märta som varit min svärmor. Hon gav mig stort stöd i svåra stunder och beslut. Hennes klokhet och styrka var beundransvärd liksom hennes klarsynthet och omtanke.

Vi saknar henne mycket.

Siv med familj