Annons
Vidare till ltz.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Mars–ödesmånaden för Stora Helvetet

I mars ska Trafikverket borra sig in för att ta reda på insidan.
I juni kan kanske trafiken släppas på igen. Men på sikt ska banvallen i Stora Helvetet rivas.

Banvallen i Stora Helvetet är minst sagt ett problem för Trafikverket. Trafiken på järnvägen har sedan i slutet av november varit avstängd för trafik på grund av att vallen rörs sig och det kan vara risk för ras.

Under veckan som gått har trafikverkets experter, projektledare och chefer suttit i möten för att besluta vad som kommer att hända med vallen och när trafiken kan återupptas.

Nu är det bestämt att myndigheten ska genomföra så kallade kärnborrningar på flera punkter i vallen, för att ta reda på hur den är uppbyggd och på så vis kunna räkna ut hållbarheten. Borrningen kommer att genomföras i mars.

– Beroende på vad borrningarna sen visar vet vi om det är möjligt att släppa på trafiken igen, säger Mats Olofsson, planeringssamordnare på Trafikverket i Östersund.

Om det är möjligt är det den 15 juni som gäller för trafiken. Om inte, kommer trafiken att släppas på först till senhösten eller början av vintern, men det kan också dröja flera år.

– På sikt har vi bedömt att riva vallen och bygga ett nytt järnvägsparti i form av en bro eller en bank, säger Mats Olofsson.

Det bygget kommer göras i samband med att järnvägen på den norska sidan elektrifieras och byggs om. Blir det så kan det dröja flera år innan tågen kan börja rulla igen.