Annons
Vidare till ltz.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Mars–ödesmånaden för Stora Helvetet

I mars ska Trafikverket borra sig in för att ta reda på insidan.

I juni kan kanske trafiken släppas på igen. Men på sikt ska banvallen i Stora Helvetet rivas.

Banvallen i Stora Helvetet är minst sagt ett problem för Trafikverket. Trafiken på järnvägen väster om Storlien har sedan 29 november varit avstängd för trafik. Orsaken är rörelser och sättningar i banvallen vid ravinområdet.
Frågan om när trafiken åter igen kan börja gå över vallen har varit den centrala frågan sedan trafiken stoppades och många har krävt ett svar.

Så under veckan som gått har Trafikverkets experter, projektledare och chefer suttit i möten för att besluta vad som kommer att hända med vallen och när trafiken kan återupptas.
Inför mötet genomfördes flera geotekniska undersökningar för att få reda på hur vallen är uppbyggd. Myndigheten har också undersökt flera system som ska varna om ett skred uppstår.

Men det har inte räckt för nu är det bestämt att myndigheten ska genomföra så kallade kärnborrningar på flera punkter i vallen. Anledningen är att man vill ta reda på hur vallen ser ut inuti för att man på så vis ska kunna räkna ut hållbarheten i vallen. Borrningen kommer att genomföras i mars.
– Beroende på vad borrningarna sen visar vet vi om det är möjligt att släppa på trafiken igen, säger Mats Olofsson, planeringssamordnare på Trafikverket i Östersund.

Om det är möjligt är det den 15 juni som gäller för trafik på järnvägen igen. Om inte, kommer trafiken att släppas på först till senhösten eller början av vintern, men det kan också dröja flera år.
– På sikt har vi bedömt att riva vallen och bygga ett nytt järnvägsparti i form av en bro eller en bank, säger Mats Olofsson.
Det bygget kommer göras i samband med att järnvägen på den norska sidan elektrifieras och byggs om. Blir det så kan det dröja flera år innan tågen kan börja rulla igen.