Annons
Vidare till ltz.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Märkvärdigt och vackert för alla med långa öron

Anna Höglunds bilderbok "Om detta talar man endast med kaniner" är inte ännu en bok för små barn om gulliga kaniner. Istället en märkvärdig, vacker och påkostad bok för alla med långa öron, en egenhet jag här uppfattar som symbol för känslighet. Jag hörde för bra helt enkelt. Inte bara med öronen, utan med hela min varelse. Så säger den svårmodiga huvudpersonen som kom till världen för tretton år sedan, den ålder som boken särskilt vänder sig till. Ett familjeporträtt visar en kaninbaby tätt mellan en bortvänd mamma och en barnslig pappa och avståndet mellan dem är så stort att det inte kan döljas för barnet med extremt känsliga sinnen. Föräldrarna, de närstående, hjälps åt med disken samtidigt som de står flera mil ifrån varandra.

Världen ter sig allt konstigare och det är svårt att smälta in i gänget. Till slut känns ordet Meningslöst skrivet över hela alltet nästan som en befrielse. Mamma kommer med förnumstiga kommentarer: Var inte så känslig! Precis som om man kunde välja. Som ett hoppfullt tecken och ett rött lingon i mörka skogen följer ett par röda gymnastikskor med också i de dystraste bilderna. Mellan trädstammarna skymtar ett par svarta kaniner som spanar på den vita. En vanlig klyscha är att bilderboken är barnets första möte med Konsten. Här är frasen en sanning och många är referenserna till motiv och verk från konsthistorien. Peter Tillbergs Blir du lönsam lille vän? är den mest kända. Vetande finns överallt och på youtube finns en gubbe som säger att vatten i ett glas reagerar olika på positiva ord och negativa. Säg Hitler och djävlar och vattnet bildar fula mönster istället för vackra kristaller. Utan att nämna namnet är det är japanen Masaru Emotos spektakulära vetenskap Anna Höglund tipsar om. Tyvärr är boken Vattnets sanna kraft svår att få tag på, men vår tonåring forskar med sin laptop i knät alltmedan morfar, också med långa öron, dricker te. Morfar tar ner allt det jobbiga och skrämmande till en hanterlig nivå när han säger att allt bara är som det är. Det som är just nu och här och ring om du vill dricka kaffe.

Bland höghus i förorten och i T-banan är det lätt att känna sig vilsen och utanför. I naturen infinner sig ett lugn som bygger på vetskapen att allt levande hör ihop och att samma beståndsdelar omformas hela tiden. Anna Höglund har en enastående förmåga att visualisera känslostämningar och mellanmänskliga lägen som inte kan uttryckas i ord. Varje bild är en berättelse om relationer och situationer, där många läsare oavsett ålder kan känna igen sig. Men som Anna Höglund själv uttryckte det i en tv-intervju, den som inte känner igen sig eller blir berörd, kommer att lägga bort den och tänka, vilken konstig bok!