Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Markus är åretsEdwall-stipendiat

/

Markus Ernehed, musikant från Kälom, Offerdal, får årets Allan Edwall-stipendium.

Annons

Saxofonisten Markus Ernehed är trots sin ungdom redan etablerad och välkänd i länets musikkretsar.

Som 19-åring framträdde han med sin egen kvartett på Yran 2005, och då skrev LT:s Bengt-Ola Mattsson så här i sin recension:

”Det är en ynnest att få ta del av en råtalang som Markus Ernehed, Offerdalskillen som blott 19 år gammal lirar tenorsax med samma virtuosa enkelhet som den mest luttrade jazzräv.”

Sedan dess har vi hört Markus Ernehed i många olika konstellationer, och inte bara spelande jazz utan även reggae, pop, rock och diverse underhållningsmusik.

Saxofonen, som han började med i tioårsåldern, är fortfarande hans huvudinstrument, men numera spelar han också piano och gitarr och håller på att ta till sig ett nytt instrument, nämligen basklarinett.

Markus Ernehed har gått musikestetprogrammet på Palmcrantzskolan och jazzutbildning vid Skurups folkhögskola. Nu går han på jazzlinje för att sedan kunna söka sig vidare till musikhögskola. Men han har siktet inställt på att därefter återvända till länet. I sin stipendiansökan skriver han:

”I framtiden hoppas jag självklart att jag kan leva på att syssla med musik på olika sätt, men jag är klart medveten om svårigheterna i detta, speciellt med tanke på att jag tänker mig att bo i Jämtland även när jag blir äldre”.

Markus Ernehed tar emot stipendiet, som är på 10 000 kronor, vid den traditionsenliga Allan Edwall-aftonen i Hissmofors Folkets hus på trettondagen. Övriga gäster den kvällen är Tina Ahlin (grammisnominerad för sin Allan Edwall-platta), dragspelaren David Wahlén och Esbjörn Ogevall.

Mer läsning

Annons