Annons
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Märkte om köttfärsen med egen etikett

Köttfärsen märktes om med ett nytt bäst före-datum.
Men när inspektörerna ville göra fler temperaturmätningar blev de bortmotade av butiksägaren.
Nu anses butiken strida mot livsmedelslagen.

Annons

Inspektionens gjordes i början juli i år och var en uppföljande inspektion från maj månad. Vid besöket i butiken gjordes bland annat flera temperaturmätningar på livsmedel. En sköljd påse sallad fick inte vara varmare än 2 till 4 grader. Men vid inspektörernas besök hade påsen en temperatur på 13,3 grader.

Men det som fick miljö- och hälsoskyddsinspektörerna att verkligen reagera var köttfärsen.

Yttemperaturen var 11,1 grader när det egentligen skulle vara 4 grader och butiken hade satt sin egen etikett på förpackningen i stället för leverantörens etikett.

På leverantörens etikett som sätts på ovansidan anges bland annat sista förbrukningsdag. Packdagen på butikens etiketter, 22 juli, stämde inte överens med leverantörens packdag. På en var datumet 11 juli och på de andra tre stod det 14 juli i stället.

Butiken hade även under 2013 besök av miljö- och hälsoskyddsinspektörer. Även vid den kontrollen hade ett antal köttfärspaket butikens märkning på ovansidan och leverantörens på undersidan. Men någon jämförelse av etiketterna gjordes inte vid det tillfället.

Vid en kontroll av vikten på förpackningarna visade det sig att förpackningen var märkt med nettovikten 500 gram. Vid den kontrollvägning som gjordes med butikens våg, stämde 500 gram väl överens med förpacknings bruttovikt. Kunden fick alltså betala kilopris även för förpackningen, skriver inspektörerna.

Inspektionen fick även avslutas tvärt eftersom butiksägaren krävde det. Kommunen gjorde bedömningen att avvikelserna som inspektörerna hittade strider mot Livsmedelsverkets föreskrifter om märkning och presentation av livsmedel. Ytterligare en inspektion kommer att göras för att följa upp avvikelserna. Om avvikelserna då finns kvar kan bygg- och miljönämnden besluta att meddela föreläggande om åtgärder, skriver kommunen.