Annons
Vidare till ltz.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Märkte om gammalt kött – nu är butiken polisanmäld

Åre kommuns flygande miljöinspektion på Nabocash förra veckan avslöjade både ommärkt kött och kött som omöjligt gick se var det kom ifrån. Nu är stora mängder beslagtagna, annat har säljförbud och butiken är polisanmäld.

Det var efter inkomna tips som miljöinspektörer från Åre kommuns miljökontor förra veckan gav sig iväg till Storvallen utanför Storlien för en ”flygande inspektion” på Nabocash.

– Vi fick ett par anmälningar om att det inte stod rätt till i butiken, säger Åres miljöchef Olle Wallgren.

Enligt de som anmälde hade det bland annat förekommit att köttprodukter märkts om.

– Man hade helt enkelt flyttat fram datummarkeringen, säger Wallgren.

Miljöinspektör Amanda Hagerman, som handlägger ärendet, fann direkt att informationen stämde. De ursprungliga klisterlapparna satt kvar under de nya så det var det lätt att se att märkningen hade ändrats.

Bland annat hade hållbarhet på kött ändrats två veckor, från 7 till 20 december. Men det fanns också annat som var fel; på vissa produkter var märkningen på andra språk än svenska eller så fanns det ingen märkning alls, vilket är klart otillåtet. Att det skulle vara ett misstag köpte inte kommunen.

– Det är väldigt tydliga regler så att man ska kunna spåra var köttet kommer ifrån, säger Wallgren, som ser mycket allvarligt på det inträffade.

Det är heller inte första gången Åre kommun funnit oegentligheter i butiken. Vid en inspektion i juni fann man enstaka paket som inte var godkända.

Men ägarna Björn och Olav Johansen har varit i blåsväder förr. 2005 fick deras företag Best Kjöttprodukter AS i Trondheim stänga sedan norska hälsovårdsmyndigheter funnit felmärkt kött. Hade ni inga reservationer angående Nabocash-etableringen här i Storvallen?

– Nej. Vi har egentligen ingen kännedom om det. Ryktet har jag hört, säger Wallgren.

Däremot känner han till att det inte var problemfritt då butiken i Storvallen byggdes, i ett skyddsområde för en kommunal vattentäkt. Wallgren:

– I samband med bygget schaktade de ut en del mark. I ett skyddsområde för vattentäkt finns bestämmelser om hur djupt och nära grundvattnet man får gräva.

– Han grävde både djupare och större än vad han hade tillåtelse till och sagt från början. Då fick han en tid på sig att redovisa vad han skulle göra innan han fick öppna, han fick göra i ordning och bland annat asfaltera där, säger Wallgren.

Så vad händer nu?

– Vi ska göra en ny inspektion nästa vecka. Vi har bett dem komma in med riktiga etiketter och visa dem. När de gjort det och vi kan bedöma dem blir det en ny inspektion nästa vecka, säger Wallgren.

Vid förra besöket beslagtog man vissa köttprodukter och lade säljförbud på andra, som ligger kvar i butiken, i frysar övertäckta med svarta plastsäckar.