Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Markoolio spelar älskad luffare

Annons


Marko "Markoolio" Lehtosalo gör rollen som Paradis-Oskar när Oscarsteatern i september 2009 gör musikal av Astrid Lindgrens "Rasmus på luffen".

I filmatiseringen från 1981 gjorde Allan Edwall - då 57 år gammal - samma roll.

-Min luffare kommer inte att vara 57, snarare 34, lovar Marko Lehtosalo, som fyller just detta på nyårsdagen.

Att det är en roll som är intimt förknippat med Allan Edwall är han medveten om.

-Alla jag pratat med om rollen säger ju det, men jag kommer inte att försöka härma Allan Edwall utan göra min egen luffare, det känns viktigt för mig.

Det är inte första gången som Marko Lehtosalo står på teaterscenen och tar sig an Astrid Lindgrens figurer. 2003 satte han propeller på ryggen och gjorde rollen som Karlsson på taket i pjäsen med samma namn. För den rollen tilldelades han priset Guldmasken.

-Jag fick mersmak efter Karlsson-rollen, och jag har ju spelat i "Saturday night fever" också, det här kommer att bli jätteroligt. Och att få göra ännu en Astrid Lindgren-roll är en stor ära, man har ju växt upp med hennes figurer.

Staffan Götestam regisserar uppsättningen. Rollen som den föräldralöse Rasmus som Paradis-Oskar tar med ut på luffen görs av 11-årige Benjamin Wahlgren.

Allan Edwalls porträtt av Paradis-Oskar blev en av hans mest älskade roller. Långfilmen har också sänts som tv-serie på SVT i flera omgångar.

Mer läsning

Annons