Annons
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Marknadshyra ingen lösning

Annons

Svar till Fastighetsägarnas brev Bostadsmarknaden är inte fri, publicerad på ledarsidan i LT 6 maj. Ni vill öka vinsterna, vi vill ha bostäder med rimliga hyror

Fastighetsägarna MittNord drömmer om en fri marknad där hyrorna sätts efter den som har mest pengar i plånboken. Det hade varit lättare för Fastighetsägarna att argumentera för sin sak om det funnits några exempel på länder med marknadshyror där det blivit precis så bra som de hävdar att det kommer att bli. Men det finns inte. Det finns bara en lång rad med exempel på motsatsen till det lyckorike som marknaden förmodas skapa om den fick sköta prissättningen.

Det finns i dag en stor brist på hyresrätter och på en marknad styr utbud och efterfrågan priserna. Bristen på hyresrätter skulle därmed pressa upp hyresnivåerna. I London får man i dag betala 30 000-40 000 kr/mån för en trerumslägenhet. I Norrland hamnar vi nog inte på de priserna men nog skulle vi få se ordentliga hyreshöjningar.

Det är naturligt att Fastighetsägarna MittNord som intresseorganisation vill öka vinsten för sina medlemmar. Hyresgästföreningen är också en intresseorganisation, men vi vill verka för allas rätt till en bostad till en rimlig kostnad. Vårt mål är att snitthyran inte ska motsvara mer än 25 procent av disponibel inkomst.

Vi tror inte att marknadshyror skulle råda bot på bostadsbristen och öka byggandet. Sanningen är att det är dyrt att bygga och att det är där det sitter fast. Marknadshyror leder inte till lägre markpriser, lägre byggmaterielpriser, lägre skatt på hyresrätten, fördelaktigare exploateringsavtal, kortare planprocesser, smartare upphandlingar eller någonting annat som gör att hyrorna i nyproduktionen i dag är så höga.

Problemet är att dessa frågor har hamnat i olika utredningar som då och då redovisar förslag som inte skulle lösa problemet. I avvaktan på att något görs åt problemen med produktionskostnader med mera, krävs någon typ av subventioner, inte marknadshyror, för att få fart på byggandet.

Anne-Christine Strömberg

Ordförande Hyresgästföreningen Storsjöbygden

Hasse Dahl

Förhandlare, Hyresgästföreningen

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv artikel

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv artikel