Annons
Vidare till ltz.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Marknaden styr media

Den neokonservativa agendan för public service-sändningar förklarades den 7 juni av Ulf Berg (M) och Lars Beckman (M). Det gamla mantrat om att marknadsekonomin är den bästa vägen framåt rasar dag för dag. Om en generation kommer Norrland  att vara helt avfolkat. Eftersom Reinfeldtregeringen inte har någon regionalpolitik är det upp till marknadskrafterna att styra ekonomin.

Nu vågar dessa gårdagens män kritisera public service. Visst borde de vara stolta över att Sveriges ekonomiskt underfinansierade offentliga media kan leverera  sådana professionella program på en daglig basis. Programtablåerna för SVT och SR är av högsta kvalitet och kan mycket väl jämföras med internationella TV- eller radiostationer. Kommersiell radio å andra sidan är som att lyssna på en ipod på en timer.

Att ta bort finansieringen för den offentliga sektorn för att öka vinsten i den privata sektorn kommer inte att lösa någonting. Storbritannien med en mycket större befolkning och mediesektor än Sveriges har genom samma marknadskrafter, fått kommersiell TV att överge de regionala sändningarna. Om det händer i ett mycket mer kommersiellt gångbart regionalt system än Sveriges, vilket  hopp finns det att marknadskrafterna kommer att få fram något annat resultat här?

Andrew Herbert, Pilgrimstad

Har du något att säga?

Skriv en insändare

Skriv artikel