Annons
Vidare till ltz.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Märkliga turer kring landshövdingeposten

Lena Sommestad (S) hann inte ens börja som landshövding innan hon blev utbytt mot Jöran Hägglund (C). Det är obegripligt och oseriöst hanterat av regeringen. Det visar också hur pass lätt ämbetet väger numera: fjäderlätt.

Landshövdingeposter har ofta använts för att antingen belöna eller bestraffa politiska gärningar. Det ligger nära tillhands att se utnämningen av Lena Sommestad som en följd av att hon hamnat i den politiska frysboxen. Hon är alltför mycket vänster för den nuvarande socialdemokratiska ledningen.

I Jöran Hägglunds fall är det annorlunda. Han har sin politiska bakgrund i ett parti som riskerar att inte klara riksdagsspärren. En comeback inom politiken är knappast aktuell. Om han längtar tillbaka till Storsjöbygden borde landshövdingejobbet kännas som en skänk från ovan.

När det gäller erfarenhet och kompetens är han definitivt inte sämre än Lena Sommestad. Politiskt sett är det en avgrund mellan dem. Jöran Hägglund fick sitt elddop som statssekreterare hos Maud Olofsson när han under en period stod ensam i rampljuset i Saab-affären. Efter sin tid på näringsdepartementet har han hunnit med ett chefsjobb på Vattenfall och en tid som konsult på en pr-byrå, där ett av hans uppdrag blev att utreda vad ett OS i Stockholm och Åre skulle kosta. Varken Saab-affären eller OS-planerna slutade med någon framgång, men det kan knappast Jöran Hägglund lastas för.

Hans kontaktnät är stort, både in i politiken och näringslivet. Han har dessutom lokalkännedomen efter åren som Brunflobo och landstingsråd. Så även om det är tråkigt att vi gick miste om en överkvalificerad landshövding som Lena Sommestad så kommer säkert Jöran Hägglund att bli till stor nytta för länet.

Men märkliga turer är det.