Annons
Vidare till ltz.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Markägarna uppmanas ta ställning till renbetesavtal

85 procent av de markägare som i nuläget svarat på medlingsgruppens fråga om vinterbete för ren i Härjedalen vill teckna avtal. Men 40 procent av de 1 700 markägarna har ännu inte svarat.

– Vi vill veta innan nyår om man är för ett avtal eller inte, säger Kristina Jonsson på länsstyrelsen.

Markägarna i Härjedalen uppmanas nu att svara på frågan om de är villiga att upplåta sina marker för renbete. Närmare 60 procent av de 1 700 markägarna har svarat. Knappt 85 procent av dessa är positiva till att upplåta sina fastigheter för renbete, medan drygt 15 procent av markägarna har svarat att de inte är intresserade av att teckna avtal.

Medlingsgruppen ser med bekymmer på att så många markägare fortfarande varken svarat ja eller nej på frågan om man vill upplåta sina fastigheter till renbete.

Jörgen Sundin håller på att räkna de avtal som hitttills har kommit in.

– När jag tittar på arealen så är det fler stora markägare än små som har svarat. Till exempel i Handölsdalen har två tredjedelar sagt ja till avtal när man tittar arealmässigt men 20–30 procent har inte svarat, säger Jörgen Sundin, skogskonsulent vid Skogsstyrelsen.

Går det att få till ett avtal även om inte alla svarar?

– Det är upp till samebyarna om det är tillräckligt stor täckning. Blir det för mycket luckor kan det bli svårt att bruka markerna, säger han.

Varför svarar de inte?

– Jag kan tänka mig att det tar tid eftersom många fastigheter har många delägare, sen kan det vara som en del som inte läst det, kastar det eller lägger det åt sidan. Och några tycker säkert att de inte ska svara, säger han.

Samtliga markägare har fått två svarsalternativ. Dels avtal att skriva på om man är villig att upplåta sin mark, dels en röd lapp där man kryssar för att man inte är villig att upplåta sin mark till renbete.

Markägarföreningen i Härjedalen har tidigare uppmanat markägare att inte skriva på den röda lappen eftersom man då enligt dem avsäger sig sin lagliga rätt att i framtiden stämma rennäringen för upplupen ersättning för tidigare vinterbete.

Jordbruksdepartementet och medlingsgruppen dementerar nu detta och ser inte att ett undertecknande av utsända dokument ändrar på markägarnas lagliga möjligheter till att stämma renägare för upplupen ersättning för tidigare vinterbete.

– Vi hade satt ett datum i början av november. Men nu vill vi veta innan nyår om man vill teckna avtal eller inte. Vi vill också klargöra att tecknar man inte avtal innan årsskiftet faller möjligheten att få retroaktiv ersättning från länsstyrelsen för tiden efter domen, säger Kristina Jonsson, funktionsansvarig för rennäringsenheten på länsstyrelsen.