Annons
Vidare till ltz.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Markägare vill få stopp på provborrningar i Kallbygden

Ingen lägre instans har lyssnat. Nu går en markägare i Kallbygden till miljööverdomstolen för att få stopp på Aura Energy’s provborrningar för uran i Baksjön vid västra delen av Kallsjön.

Markägaren är mycket upprörd över hur ärendet hanterats, både av Bergstaten och lokala myndigheter.

Enligt henne har flera berörda sakägare inte ens kontaktats. Hon tycker också att det är bedrövligt att Åre kommun inte brytt sig om att överklaga provborrningarna.

Det är det australiensiska bolaget Aura Energy Ltd, som sedan 2007 innehar undersökningstillstånd för uran och andra mineraler vid nordvästra delen av Kallsjön. Området omfattar Segerdalen, Digernäset och Hamborg där klaganden äger en berörd fastighet.

Markägaren anser att felen radats på varandra, alltsedan Bergstaten gav bolaget undersökningstillstånd för området år 2007. Bland annat påpekas brister i de arbetsplaner bolaget nyligen skickat ut med angivna borrplatser.

Enligt markägaren är bolagets kartor oprecisa och direkt felaktiga. De saknar skala och fastighetsbeteckningar och man har inte koll på var kommungränsen mellan Åre och Krokom går.

Bolaget har heller inte, enligt markägaren, utrett ordentligt vilka markägare och fiskerättsinnehavare som berörs.

”Beslutet är så oklart att inte ens beslutande tjänsteman (på länsstyrelsen, red’s anm) visste på vems fastighet prospekteringsbolaget avsåg att borra på,” skriver markägaren, som vill att miljööverdomstolen beviljar prövningstillstånd och upphäver tidigare beslut av såväl miljödomstolen som länsstyrelsen och Bergstaten i ärendet.