Annons
Vidare till ltz.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Markägare vill behålla fäbodvallen

En fastighetsägare överklagar länsstyrelsens beslut att förklara Laholmsnäset som naturreservat och anser att fäbodvallen ska undantas.

Länsstyrelsen har beslutat förklara ett område utanför Strömsund som naturreservat. Reservatet kallas Laholmsnäset och ligger cirka elva kilometer nordväst om Strömsund, i en svag sydsluttning ned mot Edsviken i Ströms Vattudal. Inom området har man funnit fredade arter, som Guckusgo och Skogsrör. Man har också funnit fyra fågelarter som anses hotade, och fjorton rödlistade växtarter.

I den östligaste delen av naturreservatet finns en liten samfällighet, en före detta fäbodvall, med två förfallna byggnader.

En fastighetsägare överklagar nu det faktum att fäbodvallen ska ingå i naturreservatet och skriver bland annat: "För mig är denna fäbodvall ett kulturarv som jag vill behålla".

Överklagandet grundar sig också på att den samfällda marken haft tre olika delägare. Två av delägarna har sålt sina andelar till staten, men utan att informera den tredje delägaren, som nu begär rättelse. Fastighetsägaren anser att man inte tagit hänsyn till lagen om samäganderätt, där det sägs att alla beslut om den samfällda egendomen ska vara enhälliga.

Ärendet kommer att avgöras av miljödepartementet.